Putin o Navaljnom: Da su vlasti htele da ga otruju, ne bi ga slale na lečenje u Nemačku

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRuski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni
Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da istraži okolnosti incidenta sa blogerom Aleksejem Navaljnim, ali partneri joj ne dostavljaju podatke, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju debatnog kluba „Valdaj“.

On je podsetio na izjave da su u analizama Navaljnog navodno „pronađeni tragovi ‘Novičoka’, ozloglašenog i već poznatog svima u svetu“.

„Govorili smo: dajte nam biološki materijal i zvanični zaključak kako bismo mogli da to dalje istražimo i da bismo imali formalno-pravne osnove za pokretanje krivičnog postupka“, rekao je Putin.

„Ali oni ne daju ništa! Kako to objašnjavate, zašto? Bez objašnjenja“, dodao je on.

Ruski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Moskva: Neosnovani zaključci izveštaja OZHO o Navaljnom

On je dodao da ukoliko bi vlasti želele nekoga da otruju, malo je verovatno da bi ga poslali na lečenje u Nemačku.

„Ukoliko bi lice o kome govorite vlasti, zaista, u svakom slučaju, želele da nekoga otruju, teško da bi ga poslale na lečenje u Nemačku. Zar ne?“, istakao je Putin. 

Ruski predsednik dodao je da je lično naložio tužilaštvu da dozvoli blogeru Alekseju Navaljnom da odleti u Berlin na lečenje.

„Odmah, čim mi se supruga ovog građanina obratila, odmah sam naložio tužilaštvu da proveri mogućnost da ode na lečenje u inostranstvo, imajući u vidu da su mogli i da ga ne puste, s obzirom na ograničenja vezana za sudsku istragu. Imao je ograničenja za putovanja“, objasnio je predsednik.  

„Ali ipak sam zatražio Generalno tužilaštvo da mu dozvole da se to učini i on je otišao“, dodao je ruski lider.   

Incident sa Navaljnim

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala