Moskva: Neosnovani zaključci izveštaja OZHO o Navaljnom

© REUTERS / SOCIAL MEDIARuski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloge i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva smatra obrazloženje u izveštaju tehničkog sekretarijata OZHO o incidentu sa Aleksejem Navaljnim čisto formalnim, napravljenim da opravda odbijanje Berlina da odgovori na zahteve Rusije, nedostatak podataka o hemijskom sastavu supstanci ukazuje na neosnovane tvrdnje o „trovanju“ političara, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Na zahtev Nemačke, iz izveštaja su uklonjene ključne informacije u vezi sa nazivima, hemijskim sastavom i karakteristikama predmetnih supstanci. Prema nemačkoj strani, svrha prikrivanja ovih informacija je sprečavanje širenja informacija o supstancama koje nisu obuhvaćene Aneksom o hemikalijama uz Konvenciju o hemijskom oružju. Smatramo da je obrazloženje dato s tim u vezi čisto formalno i osmišljeno da opravda odbijanje Berlina da odgovori na brojne zahteve ruskih pravosudnih organa“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se ističe da bez ovih podataka nije moguće izvršiti predistražnu proveru predviđenu ruskim zakonodavstvom radi utvrđivanja znakova mogućeg krivičnog dela za naknadno pokretanje krivičnog postupka zbog onoga što se dogodilo Navaljnom u Tomsku.

„Nepostojanje ovih informacija svedoči: tvrdnje o navodnom ‘namernom trovanju’ blogera i dalje ne mogu da se potkrepe nijednim dokazanim zaključkom“, naglasilo je rusko Ministarstvo.

Ranije je tehnički sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) objavio izveštaj o rezultatima ispitivanja biomaterijala Navaljnog u dve naznačene laboratorije, koje su u septembru ove godine izabrali specijalisti te organizacije na klinici „Šarite“.

Incident sa Navaljnim 

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala