„Operacija Meksiko“: Kako je specijalac iz Bele kuće udario u Madurov zid na svom tajnom zadatku

© Sputnik / Eva Marie UskategiPristalice Madura na mitingu u Karakasu
Pristalice Madura na mitingu u Karakasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pregovori koje je Ričard Grenel u tajnosti vodio sa predstavnikom venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, došli su odveć dockan da bi Donaldu Trampu doneli neku korist pred izbore. Sa druge strane, bili su usmereni samo u jednom pravcu, ka odlasku Madura sa vlasti, i njihov neuspeh bio je očekivan.

Ovako iznenadni sastanak između Grenela i Horhea Rodrigeza, predstavnika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, komentariše dugogodišnji dopisnik srpskih medija sa hispanoameričkog područja Borislav Lalić.

Tvrdoglavi Maduro protiv specijalca Grenela

Sastanak je održan, kako je otkrila agencija Blumberg, u glavnom gradu Meksika, 16. septembra, bez znanja zvaničnika Stejt departmenta.

„Sastanak između Grenela i Rodrigeza trebalo je da nađe nekakvo rešenje, ali Vašington je bio usmeren samo u jednom pravcu – da se Nikolas Maduro ubedi da se povuče i da se posle toga u Venecueli održe izbori, sa očiglednom namerom da opozicija dođe na vlast. Bilo bi iluzorno očekivati da će Maduro pristati na tako nešto, ne samo zato što je tvrdoglav i postojan u svojim stavovima, već i zato što je i ogromna masa Venecuelanaca uz njega“, kaže Lalić.

Tramp je, prema mišljenju našeg sagovornika, pokušavao da preko Grenela, svog čoveka za specijalne operacije, nađe neko rešenje za Venecuelu, koje bi mu donelo poene za predsedničke izbore 3. novembra.

Međutim, parlamentarni izbori u Venecueli zakazani su za 6. decembar i na njima će Maduro pokušati da preuzme kontrolu nad parlamentom, u kome trenutno, većinu ima opozicija predvođena samoproglašenim predsednikom zemlje Huanom Gvaidom.

„Maduro će na izborima pokušati da dobije većinu i da razreši kontradikciju da zemljom upravlja predsednik koji je na izborima 2018. izabran sa 67 odsto glasova, a da parlament kontroliše opozicija“, objašnjava Lalić.

Pored toga što Madura podržavaju venecuelanske snage bezbednosti, vetar u leđa bi mu mogla biti i pobeda levice u Boliviji, što je, prema rečima našeg sagovornika, znak da se latinoamerička levica ne predaje tako lako.

Venecuela pokazala političku vitalnost

S obzirom da je sada kasno da Tramp poentira na sporazumu sa Venecuelom, nakon izbora u obe zemlje može se očekivati nastavak pritisaka na tu latinoameričku državu, smatra Lalić i dodaje da je Tramp do sada pokazao dosta takta i tolerancije, ne želeći da interveniše u Venecueli, uprkos tome što su se za to zalagali čak i neki njegovi bliski saradnici.

Veliko je pitanje kako će pritisci na Venecuelu izgledati posle američkih izbora, s obzirom da je za tri-četiri godine, koliko na Venecuelu traju snažni pritisci, ova zemlja pokazala zavidnu političku vitalnost, zaključuje Lalić.

Prema pisanju „Blumberga“, Grenel je pokušao da u Meksiko sitiju ubedi predstavnike Nikolasa Madura da se ovaj povuče sa vlasti. Razgovori su držani u tajnosti, pa tako za njih nisu znali ni šef Stejt departmenta Majk Pompeo, niti njegov izaslanik za Venecuelu.

Tramp je pred izbore pokušao da postigne niz spoljnopolitičkih poena, kao što su uspostavljanje diplomatskih odnosa između pojedinih arapskih zemalja i Izraela i sporazum između Beograda i Prištine. Ipak, čini se da sporazum sa Karakasom neće biti upisan u Trampovu knjigu uspeha.

Pročitajte još:

Tramp: Amerika može postati „druga Venecuela“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala