Stoltenberg: NATO nije strana u sukobu u Karabahu

© REUTERS / STRINGERJermenski vojnik na frontu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Jermenski vojnik na frontu tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO nije strana u sukobu u Nagorno-Karabahu, smatra da je od vitalne važnosti poštovanje prekida vatre, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg nakon razgovora u Briselu sa jermenskim predsednikom Armenom Sarkisjanom.
„Podsetio sam predsednika (Sarkisjana) da NATO nije strana u sukobu. I Jermenija i Azerbejdžan su važni partneri NATO-a... NATO je duboko zabrinut zbog kontinuiranog kršenja prekida vatre koji dovodi do tragičnih ljudskih žrtava“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, za NATO i međunarodnu zajednicu važno je da se borbe okončaju.

„Da bi se završila stradanja i pronašlo mirno rešenje. Od vitalne je važnosti da strane pokažu uzdržanost, poštuju prekid vatre i počnu sa deeskalacijom sukoba“, istakao je generalni sekretar.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Nakon toga su u Moskvi 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala