Ruski aforističar opominje: Bez poznanstva ne možeš ništa, čak ni da se rodiš

© Foto : BeosingKonstantin Melihan
Konstantin Melihan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pod naslovom „Modrica na papiru” izdavačka kuća „Beosing” iz Beograda objavila je knjigu odabranih aforizama Konstantina Melihana, jednog od vodećih ruskih humorista, umetnika i naučnika renesansne širine i još šire ruske duše.

Knjigu čini oko hiljadu autorovih misli, uglavnom o ljubavi, erotici, udvaranju, braku, čulnosti, džentlmenstvu, prevarama i drugim temama vezanim za žensko-muške odnose.

Zbirku aforizama ruskog humoriste koji „tvrdi“ da danas bez poznanstva čovek ne može ništa, čak ni da se rodi, priredio je i na srpski jezik preveo Aleksandar Čotrić.

„Poznanstvo“ s Putinom iz porodilišta

Konstantin Melihan rođen je 1952. godine u Sankt Peterburgu (tadašnjem Lenjingradu) u kojem i danas živi i radi kao pisac, karikaturista, radio i TV voditelj. Često ističe da su on i Vladimir Putin rođeni „u istom gradu, u istoj ulici, u istom porodilištu, iste godine, s razlikom od nekoliko dana“. I obojica su postali predsednici – Putin Ruske Federacije, a Melihan Peterburškog kluba džentlmena.

Dobitnik je nekih od najznačajnijih ruskih priznanja za humor i satiru – „Zeleni portfelj“, „Petraedr“, „V. G. Korolenko“ i „Kozma Prutkov“.

„Melihan je satiričar koji poseduje humor Efraima Kišona, poetičnost Dušana Radovića i sarkazam Vudija Alena“, konstatuje recenzent knjige Bojan Ljubenović.

U Rusiji nije dovoljno biti Rus

Melihan duhovito zapisuje: „Ništa ne možeš bez poznanstva. Čak ni da se rodiš“; „U Rusiji nije dovoljno biti Rus. To stalno morate dokazivati“; „Iz SSSR-a lakše je bilo otići u svemir nego u inostranstvo“; „I francuske i ruske cipele donose radost. Francuske kad ih obujete, a ruske kad ih izujete“; „Nije dovoljno ženu osvojiti. Potrebno je imati i strategiju povlačenja“; „Zbog lepe žene muškarac prvo gubi glavu, a zatim novac“; „Iskustvo pomaže ženi da se uda, a muškarcu da ostane neženja“...

Kostja, ne piši aforizme

Počeo je da piše sa tri godine i od tada, kaže, ne može da prekine. Nije poslušao starijeg kolegu koji mu je još pre četiri decenije govorio da prestane da piše aforizme jer oni „troše čoveka“.

Postao je poznat zahvaljujući humorističkim knjigama za odrasle i decu, radio i TV emisijama, kao i scenarijima za crtane filmove.

U sovjetskom satiričnom časopisu „Krokodil“ koji je dostizao tiraž od pet miliona primeraka, počeo je da sarađuje 1975. godine. Objavljivao je u „Klubu dvanaest stolica“ i „Literaturnoj gazeti“, bio urednik satirične rubrike u listu „Aurora“.

Usledile su knjige „Džentlmen, donžuan, diplomata“, „Jumuari“ „Dnevnik donžuana“, „Ohmurizme“, „Vitamin Ju“, „Zabeleške na salvetama“...

© Foto : Beosing„Modrica na papiru“ – aforizmi umetnika renesansne širine i ruske duše
Ruski aforističar opominje: Bez poznanstva ne možeš ništa, čak ni da se rodiš - Sputnik Srbija
„Modrica na papiru“ – aforizmi umetnika renesansne širine i ruske duše

Piše preciznije nego što operiše mikrohirurg

Uvršten je u antologije, almanahe, hrestomatije i enciklopedije aforizama i priča u Rusiji i inostranstvu, poput antologije „Velika knjiga aforizama“, zbornik aforizama „Žene spremne na sve“, „Antologije mudrosti“, „Antologije misli u aforizmima“, Antologije savremenog ruskog aforizma na srpskom jeziku „Veliko u malom“.

„Melihan piše preciznije, nego što operiše mikrohirurg. Njegov humor je oštrouman, baš prema značenju reči ’oštro‘ i istovremeno ’umno‘. To znači da su i smeh i razum u ’jednoj bočici‘. Ovaj ruski humorista ne voli da morališe, već osmišljava šale da bi nasmejao druge. Obično govori smešno, ali logično“, ističe priređivač njegove knjige Aleksandar Čotrić.

U svom stvaralaštvu Melihan dotiče mnoge teme, posebno zamršene odnose među polovima, bračne peripetije, porodične prilike, međugeneracijske razlike, ruski mentalitet.

„Na primedbu da su neke njegove šale ’ispod pojasa‘, autor spremno odgovara: Ako čitate ’oca komedije‘ Aristofana, Rablea ili Bokača – kod njih je sve ’ispod pojasa‘. Još Bokačo je govorio da se može pisati o svemu, ali je važno kako je to napisano“, navodi Čotrić.

Ruski džentlmen i donžuan

Sedamdesetih godina prošlog veka Melihan je stvorio aforistički model ruskog džentlmena i donžuana, a 2001. godine osnovao je i Peterburški klub džentlmena.

„Od nezadovoljstva sobom i svetom stvorio je svoju profesiju. Njegov život je njegov stvaralački eksperiment. A onih koji se smeju sebi i nema tako mnogo“, ističe priređivač.

Da je Konstantin Melihan živi klasik, kako ga naziva časopis „Oko smeha“, svedoče na hiljade aforizama koje je stvorio „čovek koji misli aforizmima“.

„Na Peterburškom univerzitetu ozbiljno su mislili da je Melihan pseudonim celog kolektiva autora. Bilo je teško poverovati da jedan čovek može toliko da napiše i ne samo aforizme, nego i anegdote, priče, parodije, stihove, skečeve, humoreske, pa da još i crta karikature, portrete, sam oprema knjige i pritom nastupa na sceni, snima emisije za TV i radio. Konstantinu Melihanu laska takav mit o njemu, ali mogu vas uveriti da je Melihan jedan čovek. Tačnije, jedan autor u mnogim licima“, piše Čotrić u predgovoru knjige „Modrica na papiru“ i dodaje: „On je umetnik i naučnik renesansne širine i još šire ruske duše“, zaključuje Aleksandar Čotrić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala