Mladić koji je učestvovao u testiranju oksfordske vakcine umro od korone

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Volonter koji je učestvovao u ispitivanju oksfordske vakcine protiv virusa korona preminuo je, saopštile su zdravstvene vlasti Brazila.

Radi se o mladiću (28) koji je preminuo 19. oktobra, kako je saopšteno, a uzrok smrti su „komplikacije od kovida-19“, objavio je brazilski list Globo.

Za sada još nije jasno da li se radi o učesniku testiranja koji je primio vakcinu ili placebo.

U toku je istraga ovog slučaja, navodi brazilski medij, a zdravstvene vlasti su saopštile kako je proizvođač vakcine dostavio sve potrebne dokumente kako bi se utvrdile sve okolnosti, odbijajući da iznesu detalje zbog privatnosti pacijenta.

Univerzitet Sao Paolo, koji učestvuje u trećoj fazi kliničkog ispitivanja ove vakcine, potvrdio je da se radi o volonteru koji je iz te zemlje.

Brazilske zdravstvene vlasti saopštile su da će testiranje oksfordske vakcine u toj zemlji biti nastavljeno.

Univerzitet Oksford potvrdio je da će nastaviti testiranje vakcine.

„Nakon pažljive procene slučaja u Brazilu, nije bilo zabrinutosti za sigurnost kliničkog ispitivanja, a nezavisna istraga i brazilski regulator, preporučili su da se ispitivanje nastavi“, saopšteno je sa Univerziteta Oksford.

Rojters je, pozivajući se na nezvanične izvore u brazilskim zdravstvenim vlastima, objavio kako je mladić primio placebo, odnosno vakcinu protiv meningitisa.

Takozvanu oksfordsku vakcinu razvija kompanija „Astra zeneka“ u saradnji sa Univerzitetom Oksford, a treća faza ispitivanja sprovodi se u više zemalja - Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoafričkoj republici.

Nedavno je ona prekinuta u Evropi i SAD zbog dva slučaja neurološke bolesti koja su se pojavila kod volontera koji učestvuju u ispitivanju.

Kompanija „Astra zeneka“ za sada nije komentarisala ovaj slučaj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala