Proslavljeni violinista Hačatur Almazjan 25. oktobra u Beogradu

© CEBEFViolinista Hačatur Almazjan
Violinista Hačatur Almazjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Violinista Hačatur Almazjan nastupiće 25. oktobra u Kombank dvorani, na koncertu pod nazivom „Dvanaest godišnjih doba“. Pored kompozicija Antonija Vivaldija i Astora Pjacole, proslavljeni muzičar će srpskoj publici premijerno predstaviti delo „Nova godišnja doba“ savremenog jermenskog kompozitora Vače Šarafjana.

U programu koncerta „Dvanaest godišnjih doba“, u režiji Marka Manojlovića, učestvovaće i glumica Sloboda Mićalović, sopran Svetlana Aksenova, zvezda svetskih operskih scena, solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, balerina Tatjana Tatić, kao i pobednica takmičenja „Ukrajina ima talenat“ Ksenija Simonova, koja će na sceni izvesti peščanu animaciju, saopšteno je iz Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Svaka od njih nastupiće u jednom od godišnjih doba Šarafjana i tako oslikati savremeni kompozitorski izraz ovog kompozitora svetskog renomea.

„Prolećna pesma“, „Letnji ples“, „Jesenja arija“ i „Zimski mesec“, svaki je stav s posebnom namenom, odnosno interpretativnim saradnikom kao svojevrsnim solistom — pevačem, plesačem, crtačem i naratorom.

Jermenski violinista i producent Hačatur Almazjan je umetnički direktor, vođa i solista popularnog i svestranog ženskog ansambla „Almazijan simfoni“, sastavljenog od veoma talentovanih muzičara, koji je osnovao zajedno sa srpskom violončelistkinjom Tamarom Savić 2007. godine.

Deo su „Soni mjuzik entertejmenta“ od 2013. godine i svoj prvi album su objavili u saradnji s Francuskom nacionalnom televizijom.

Vizuelna umetnica Ksenija Simonova
Proslavljeni violinista Hačatur Almazjan 25. oktobra u Beogradu - Sputnik Srbija
Vizuelna umetnica Ksenija Simonova

Na početku svog delovanja pozvani su da otvore prvo izdanje festivala Kustendorf na Mokroj Gori. Posle niza uspešnih nastupa, sledili su pozivi za nastupe u sedištu UNESKO u Parizu, Moskvi, za otvaranje i zatvaranje Filmskog festivala u Briselu, kao i na festivalima Skopsko leto, Sea dance i Ohridsko leto.

Vrhunac njihovog puta ka trijumfu je njihovo trostruko gostovanje na Egzit festivalu 2008, 2015. i 2018.
Ocenjeni kao uzbudljiv, zabavan i izuzetan ansambl, nastupali su u raznim krajevima sveta u gradovima kao što su Dubai, Hong Kong, Singapur, Atina, Amsterdam, Jerevan, Antverpen.

Almazjan je u saradnji sa međunarodnom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom bio specijalni gost otvaranja Egzit festivala 2018. godine. Snimili su sve numere za poslednji film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, koje je komponovao Stribor Kusturica.

Rođen u umetničkoj porodici, Hačatur Almazjan je studirao u Jerevanu i Moskvi. Studije je nastavio u Briselu kod Igora Ojstraha, Njujorku kod Miše Kejlina i Parizu kod Eduarda Vulfsona. Pobednik je Muzičkog takmičenja Belgijskog radija i televizije.

Emir Kusturica  - Sputnik Srbija
Festival „Kustendorf 2021“ raspisao konkurs za takmičarski program

Kao solista je nastupao sa nekim od najprestižnijih orkestara i dirigenata. Koncertirao je na brojnim festivalima i sa istaknutim solistima današnjice. Na prošlogodišnjem izdanju Festivala Kustendorf premijerno je svetu predstavio novo delo Đovanija Solime „Tarantule kadencas“ za violinu, violončelo i orkestar, zajedno sa svojim proslavljenim rođakom Narekom Hahnazarjanom.

Almazjan je često angažovan kao savetnik i asistent brojnim savremenim kompozitorima koji koriste najnovije tehnologije veštačke inteligencije.

Snimio je dva albuma za američku kuću „Sonoris“. Naizmenično svira na dve sjajne violine: Đuzepe Galjano iz 1774. godine iz kolekcije Are Simonjana i „Gand i Bernardel“ iz 1886, koja je u vlasništvu porodice Garnije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala