Mediji: Amerika i Rusija blizu sporazuma o arsenalima naoružanja

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika i Rusija su blizu sporazuma o zamrzavanju nuklearnog arsenala na obe strane i produžetka Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na godinu dana, piše američki list „Vol strit džornal“, pozivajući se na visokorangirani izvor iz američke administracije.
„Veoma smo blizu dogovora. Sada, kada su se Rusi složili sa zamrzavanjem bojevih glava ne vidim zašto u narednim danima ne bismo rešili preostala pitanja“, naveo je taj izvor.

Prethodno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da je Rusija, uz predlog o produžetku Sporazuma START 3 na godinu dana, spremna da na sebe preuzme obavezu, zajedno sa SAD, o zamrzavanju bojevih glava.

Prošle nedelje ruski predsednik Vladimir Putin je izašao s predlogom da se Sporazum produži na godinu dana bez ikakvih uslova, a iz ruskog Ministarstva su ranije danas saopštili da još nisu dobili zvaničan odgovor na taj predlog.

Podsetimo, savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan saopštio je ranije da predlog predsednika Rusije o produžavanju Sporazuma START 3 na godinu dana bez preduslova, ali bez zamrzavanja određenog broja nuklearnih bojevih glava, nije opcija za rešavanje tog pitanja.

Sporazum START 3 između dve zemlje stupio je na snagu 5. februara 2011. godine i predviđa da svaka od zemalja smanji svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina ukupan broj tog oružja ne premašuje 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, odnosno 1.500 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih sistema.

START 3 je danas jedini aktivni sporazum između dve zemlje o ograničenju naoružanja, a ističe 5. februara naredne godine.

Ako ne bude produžen u svetu više neće postojati nijedan sporazum kojim se ograničavaju arsenali najmoćnijih nuklearnih država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala