Kremlj: Optužbe SAD i Britanije podsećaju na recidive fanatične rusofobije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske specijalne službe nikada nisu preduzimale nikakve hakerske napade, posebno protiv Olimpijade, takve optužbe podsećaju na recidive fanatične rusofobije, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmirij Peskov.

Kako je rekao, želja zapadnih zemalja da optuže Rusije i njene specijalne službe za sve i svašta je znak štetne rusofobije.

„Videli smo odgovarajuće informacije o tome, sa žaljenjem pratimo tendenciju kada Rusiju ili ruske specijalne službe optužuju za sve i svašta, to već podseća na takve recidive fanatične rusofobije, koja, naravno, nema nikakve veze sa realnošću“, rekao je on, komentarišući optužbe britanskih i američkih vlasti protiv šestorice ruskih državljana u vezi sa hakerskim napadima, između ostalog, na sajtove Olimpijskih igara, predizborni štab predsednika SAD Donalda Trampa i drugo.
Globalni napad virusa na računarske sisteme - Sputnik Srbija
Britanija optužila GRU za sajber napade na Olimpijske igre u Koreji i Japanu

Podsetimo, američko Ministarstvo pravde optužilo je u ponedeljak šestoricu državljana Rusije za umešanost u seriju hakerskih napada i širenje malvera, čiji je cilj napad na infrastrukturu drugih zemalja i izbore u interesu Rusije. U optužnici se konkretno optužuje šest navodnih hakera za učestvovanje u računarskim upadima „čiji je cilj bila podrška naporima vlade Rusije da podrije, izvrši odmazdu ili na drugi način destabilizuje“ Ukrajinu, Gruziju, izbore u Francuskoj i Olimpijske igre 2018. Gotovo istovremeno je Velika Britanija saopštila da ruska obaveštajna služba planirala sajber-napad na organizatore Olimpijskih igara u Tokiju pre njihovog odlaganja.

S tim u vezi, reagovala je ambasada Rusije u Vašingtonu, koja je odbacila optužbe SAD protiv ruskih državljana za hakersku i destabilizujuću aktivnost širom sveta i istakla da su toksična percepcija Rusije i podrevanje rusofobije karakteristična crta u ponašanju Vašingtona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala