Britanija optužila GRU za sajber napade na Olimpijske igre u Koreji i Japanu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlobalni napad virusa na računarske sisteme
Globalni napad virusa na računarske sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije optužilo je Rusiju za neprijateljske sajber aktivnosti protiv zvaničnika i organizacija koje pripremaju Olimpijske igre u Tokiju.

„Ruska vojnoobaveštajna služba – GRU – sprovela je letos sajber-obaveštajna istraživanja protiv lica i organizacija na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. i pre nego što su igre odložene. Ciljevi su bili organizatori igara, logističke službe i sponzori. Napadi na Letnje igre 2020. godine su poslednje u kampanji ruske zlonamerne sajber aktivnosti protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo tvrdi da je ruska vojnoobaveštajna služba takođe bila umešana u sajber napade tokom Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji. Kako se navodi, sajber odeljenje GRU pokušalo je da se maskira u severnokorejske i kineske hakere tokom ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. godine. Njihove akcije bile su usmerene protiv emitera, skijališta, zvaničnika i sponzora igara. GRU je koristio zlonamerni softver za brisanje podataka sa IT sistema Igara i napao uređaje širom Koreje koristeći VPN filter, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova ističe da britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost incident u Koreji smatra „pokušajem sabotaže Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara“.

Kako se navodi, tada su administratori računarskih sistema uspeli da izoluju zlonamerni program i zamene zaražene računare, što je sprečilo štetu.

Haker - Sputnik Srbija
„Ruski hakeri“ optuženi za krađu tajnih dokumenata SAD i Velike Britanije

Britansko Ministarstvo navodi i spisak drugih sajber napada za koje Britanija smatra da ih je izveo GRU. Na spisku se, ne računajući incident sa Olimpijskim igrama u Koreji, nalazi osam slučajeva.

„Nacionalni centar za sajber bezbednost sa velikom uverenošću smatra da je sve ove napade, sa verovatnoćom većom od 95 odsto, izvelo odeljenje Glavnog centra za specijalne tehnologije“, navodi se u saopštenju.

Ovo nije prva optužba na račun Rusije. Letos su britanske vlasti optužile Moskvu za pokušaj krađe podataka o vakcini protiv virusa korona. Nacionalni centar za sajber bezbednost saopštio je da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadom na identifikaciji hakerskih napada na farmaceutske kompanije i naučnike u nekoliko zemalja. Prema navodima centra, hakeri povezani sa Rusijom pokušali su da ukradu podatke o razvoju vakcine protiv kovida 19 u tri zemlje.

Rusija odbija optužbe Londona za hakerske napade, a ruske institucije stalno se suočavaju sa njima, rekao je tada portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je takođe ranije negirao optužbe, rekavši da Rusija nema nikakve veze sa ovom situacijom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala