„Ruski hakeri“ optuženi za krađu tajnih dokumenata SAD i Velike Britanije

© Fotolia / Yeko Photo StudioHaker
Haker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar trgovine Velike Britanije i kandidat za mesto generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije Liam Foks, „postao je nova žrtva prevare GRU“, pišu britanski mediji.

Prema podacima Rojtersa, hakovanje Foksove lične pošte se desilo prošlog leta.

„Omiljeni metod GRU-a (Vojno-obaveštajna služba) je grub, ali efikasan. To je slanje lažnih pisama. Pisma izgledaju kao da dolaze od pouzdanog izvora. Obično se od primaoca traži da klikne na link ili promeni lozinku. Oni koji upadnu u zamku, predaju, a da to ne znaju podatke svog poštanskog sandučeta ruskim operativcima iz senke“, piše „Gardijan“.

Prema podacima lista, upravo u ovu zamku je pao Foks. Izvori uveravaju da je bila hakovana lična, a ne radna pošta bivšeg ministra, što je već izazvalo kritike da je Foks koristio ličnu poštu za poslovne stvari.

List uverava da je GRU, navodno, imao pristup Foksovoj pošti oko četiri meseca i da je za to vreme uzeo 451 stranicu tajnih trgovinskih dokumenata SAD i velike Britanije.

Britanski mediji s vremena na vreme optužuju ruske hakere sa napade na njihove institucije. Poslednji put je bilo reči o pokušaju krađe podataka o vakcini protiv korone. Kako se kasnije ispostavilo, u Rusiji će se i proizvoditi Oksfordska vakcina, pa samim tim nije bilo potrebe za njenom krađom. Rusija redovno odbacuje sve optužbe na svoj račun.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala