Bela kuća: Trampovi tvitovi o deklasifikovanju dokumenata nisu naredba

© REUTERS / KEN CEDENOBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjave američkog predsednika Donalda Trampa na Tviteru o deklasifikovanju dokumenata o istrazi njegovih „veza“ sa Rusijom nisu predstavljali naredbu i ne podrazumevaju objavljivanje bilo kakvih dokumenata, izjavio je šef kabineta Bele kuće Mark Medouz.
„Predsednik mi je skrenuo pažnju da njegove izjave na Tviteru nisu ukazi koji automatski stupaju na snagu i ne zahtevaju deklasifikovanje ili objavljivanje bilo kakvih konkretnih dokumenata“, navodi se u izjavi Medouza podnetoj Okružnom sudu u Vašingtonu.

Medouz je naglasio da su se, umesto toga, predsednikove izjave odnosile na pravo koje je dao američkom državnom tužiocu Vilijemu Baru. Tramp je navodno dozvolio tužiocu da deklasifikuje dokumente u okviru istrage o aktivnostima obaveštajnih službi tokom američkih izbora 2016. godine.

Tramp je početkom oktobra izjavio da je odobrio da se deklasifikuju svi dokumenti povezani sa istragom navodnih veza njegovog predizbornog štaba sa Rusijom, kao i sa elektronskom prepiskom bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton, koju je ona vodila preko ličnog servera. Direktor američke nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif kasnije je skinuo oznaku poverljivosti sa zapisa bivšeg direktora CIA Džona Brenana, što se verovatno može smatrati dokazom postojanja plana demokrata za povezivanje tadašnjeg predsedničkog kandidata Trampa sa Rusijom.

Američke vlasti optužile su Rusiju za mešanje u izbore 2016. godine, Moskva to negira. Na osnovu nepotvrđenog izveštaja o Trampovim „vezama sa Rusijom“, američke obaveštajne službe pratile su pripadnike Trampovog štaba. Posle toga je „ruski slučaj“ istraživao specijalni tužilac Robert Miler koji nije pronašao dokaze o „Trampovoj zaveri sa Rusijom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala