Vakcina će biti obavezna: Drastična mera u Brazilu izazvala sukobe

© REUTERS / PILAR OLIVARESTestiranje na virus korona u Brazilu
Testiranje na virus korona u Brazilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Guverner države Sao Paulo rekao je da će vakcinacija protiv kovida 19 biti obavezna za sve njene stanovnike. Izjava je brzo dovela do sukoba sa predsednikom zemlje.

Šef najmnogoljudnije države u Brazilu Žoao Dorija rekao je novinarima da će imunizacija započeti nakon što vakcinu odobri Nacionalna agencija za kontrolu zdravlja, prenosi RT.

„U Sao Paulu će to biti obavezno za sve sem za one koji imaju medicinsku potvrdu da ne mogu da prime vakcinu“, rekao je Dorija, objašnjavajući da će država usvojiti potrebne propise za tu meru.

Lokalni mediji izvestili su da se vlada Sao Paula nada da će regulatorno telo odobriti kinesku vakcinu „Koronavak“ na vreme kako bi vakcinacija medicinskog osoblja počela u decembru. Očekuje se da će testiranje biti završena ovog vikenda, a rezultati spremni u ponedeljak.

Očigledno reagujući na komentare Dorije, predsednik Žair Bolsonaro napisao je na društvenim mrežama da će Ministarstvo zdravlja obezbediti vakcinaciju „a da to ne bude obavezno“. Citirao je dva zakona u kojima se kaže da je posao savezne vlade da utvrdi da li će sprovesti obaveznu vakcinaciju.

Bolsonaro, koji se oporavio od korone u julu, prethodno je izjavio da „niko nikoga ne može primorati da dobije vakcinu“. Kritičari ga optužuju da je umanjio obim pandemije, dok je Dorika optužio predsednika da „politizuje“ vakcinu.

Prema Univerzitetu „Džons Hopkins“, Brazil je imao više od 5,2 miliona infekcija kovidom 19 od početka epidemije. Preko 153.200 ljudi umrlo je u Brazilu, što je druga najveća broj smrtnih ishoda usled virusa korona, posle SAD.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala