Poput sibirskog tigra: Američki novinar oduševljen sovjetskim snajperistkinjama

© Foto : Public domainSnajperista Roza Šanjina
Snajperista Roza Šanjina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odavno je poznato da je tokom Drugog svetskog rata više od dve hiljade sovjetskih žena prošlo snajpersku obuku. Američki portal „Vorfer histori netvork“ priseća se tih super-žena, a autor članka nije krio oduševljenje sovjetskim snajperistkinjama.

U Sovjetskom Savezu snajperistkinje su učili da deluju bez suvišne opreme – davali su im snajpersku pušku Mosin-Nagant (Moskovku) sa mecima, lopatu i osnovnu opremu za pohod.

„Najvažnije od svega je što su im davali i dve bombe – jednu namenjenu za Nemce, a drugu za sebe u krajnjem slučaju, kako ih ne bi zarobili, silovali, mučili i kako ne bi stradale od ruke neprijatelja. Pojedine žene su tokom rata umesto dve granate radije nosile sa sobom zaplenjeni nemački pištolj, a poslednji metak je bio predviđen za njih“, piše autor članka.

U tekstu se takođe govori o putu poznate snajperistkinje Roze Šanjine, koja je uspela da likvidira 75 nemačkih vojnika i oficira.

„Šanjina je bila mila poput mačeta, ali je bila i opasna poput sibirskog tigra“, piše američki novinar.

Ona je bila jedna od preko dve hiljade sovjetskih žena, koje su se bile obučene ta taj opasni, vojni zanat.

Snajperista Roza Šanjina - Sputnik Srbija
Noćna mora za naciste: Sovjetske heroine – ratnice i lepotice /foto/

Ističe se da u SSSR snajperistima nije bilo dozvoljeno da vode dnevnike, kako protivnik ne bi mogao da dođe ni do kakve korisne informacije. Međutim, Šanjina je vodila dnevnik i u njemu beležila najintimnija osećanja.

Moja sreća je u borbi za sreću drugih. Ako je zarad opšte sreće potrebno poginuti, ja sam spremna za to“, pisala je Roza u dnevniku samo sedmicu pre svoje smrti.

Ona je poginula u borbi u Istočnoj Pruskoj 27. januara 1945. godine, pokušavajući da spase ranjenog oficira artiljerije. Imala je 20 godina.

Među drugim sovjetskim snajperistkinjama, koje su ulivale strah u srca agresora, bile su i Ljudmila Pavličenko i Nina Petrova.

Bitka za Sevastopolj - Sputnik Srbija
Bitka za Sevastopolj — kad žena ubija i voli (video)

Prema zvaničnim podacima, Pavličenkova je likvidirala 309 nacista. Autor članka ističe da se ona sastala sa predsednikom SAD Frenklinom Ruzveltom u Beloj kući.

Medicinska sestra Nina Petrova je, zahvaljujući svojoj upornosti, postala snajperista sa 48 godina i istakla se na bojnom polju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala