Japan ispušta milion tona radioaktivne vode iz Fukušime u more

© East NewsNuklearno postrojenje Fukušima
Nuklearno postrojenje Fukušima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japanska vlada namerava da u more pusti više od milion tona zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima, što je naišlo na protivljenje ekoloških udruženja i ribara koji kažu da će taj potez uništiti njihovu industriju.

Japanski mediji javljaju da će radovi na ispuštanju vode koja se čuva u više od 1.000 rezervoara započeti najranije 2022. godine i da će za obavljanje tog posla biti potrebne decenije.

Zvanična odluka mogla bi biti doneta do kraja meseca, javlja novinska agencija Kjodo.  

Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija
U „Fukušimi“ počeli ogledi sa tečnim nuklearnim gorivom

Vlada je, međutim, odavno nagovestila da je za opciju puštanja u more, uprkos protivljenju lokalnih ribara koji kažu da će poništiti godine rada na obnovi reputacije njihovi proizvoda.

Zabrinuta je i susedna Južna Koreja, koja tvrdi da ispuštanje te vode predstavlja „ozbiljnu pretnju“ morskom okruženju, prenosi „Gardijan“.

Pritisak da se donese odluka o sudbini vode jačao je kako se skladišni prostor sve više popunjavao, a procene su da će svi raspoloživi rezervoari biti puni do leta 2022. godine.

Voda će biti razblažena u postrojenju pre nego što se pusti u more, tako da će radijacija biti umanjena 40 puta u odnosu na trenutak kada se desila katastrofa u nuklearnoj elektrani.

Većina radioaktivnih izotopa je uklonjeno složenim procesom filtriranja. Ali, jedan izotop, tritijum, ne može da se ukloni iz vode i prebačen je u velike kontejnere, koji će se napuniti do 2022. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala