U „Fukušimi“ počeli ogledi sa tečnim nuklearnim gorivom

© AP Photo / Pablo M. Diez/PoolNuklearna elektrana Fukušima u Japanu
Nuklearna elektrana Fukušima u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Energetska kompanija TEPKO, koja upravlja nuklearnom elektranom „Fukušima 1“, prvi put od nesreće počela je sa kontaktnim eksperimentima sa tečnim nuklearnim gorivom akumuliranim na dnu zaštitnog omotača drugog reaktora, saopštio je japanski list „Majniti“.

U sredu ujutru je u omotač spuštena 15 metara duga cev sa dva „prsta“ na kraju. Cilj je da se proveri sposobnost opreme da podigne rastopljeno gorivo. Visoko radioaktivna supstanca neće se iznositi van reaktora.

Oštećena nuklearna elektrana Fukušima - Sputnik Srbija
Prvi put posle četiri godine: Zabrinjavajuće otkriće u ribama kod Fukušime

Rezultate eksperimenta kompanija će saopštiti uveče.

Nesreća u „Fukušimi 1“ dogovorila se u martu 2011. i to je bila najveća nesreća za 25 godina nakon katastrofe u Černobilju.

Nakon zemljotresa jačine 9 stepeni, ogroman talas visine 15 metara preplavio je energetske blokove centrale, zbog čega se njihovo napajanje isključilo, što je dovelo do zaustavljanja sistema hlađenja reaktora.

U prvom, drugom i trećem reaktoru nuklearno gorivo se istopilo i akumuliralo na dnu zaštitnog omotača.

Radijacija - Sputnik Srbija
Fukušima šest godina kasnije: Raseljeni, nestali... (foto)

U prvom, trećem i četvrtom energetskom bloku eksplozije generisanog vodonika su oštetile ili potpuno uništile krov. To je dovelo do curenja radijacije i kontaminacije velike površine na području stanice.

Iz naseljenih mesta evakuisano je više od 140 hiljade ljudi. Za potpunu uklanjanje posledica nesreće, uključujući i demontažu reaktora, biće potrebno 40 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala