Holandski MIP pozvao ambasadora Rusije zbog prekida konsultacija o malezijskom „Boingu“

© Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaOlupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17
Olupina aviona Boing 777 malezijske aviokompanije koji je leteo na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Hagu Aleksandar Šuljgin je pozvan u holandsko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Moskva odlučila da ne učestvuje u trilateralnim konsultacijama o padu malezijskog „Boinga“ u Ukrajini 2014. godine, navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova Holandije Stefa Bloka.

Šuljginu je saopšteno da je Holandija „duboko zažalila" zbog ove „jednostrane odluke" Moskve i pozivaju na nastavak pregovora.

Prema Blokovim rečima, vlada Kraljevine je nekoliko puta naglasila, kako u raznim diplomatskim kontaktima, tako i na sastancima sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, da vlada pridaje veliku važnost ovim trilaterarnim pregovorima kako bi pronašla rešenje.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 15. oktobra saopštilo da Moskva smatra da je nemoguće dalje učestvovati u trilateralnim konsultacijama sa Australijom i Holandijom o katastrofi „Boinga“ na istoku Ukrajine, ali je spremna da sarađuje sa holandskim vlastima.

Kao što je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, trilateralne konsultacije Rusije, Holandije i Australije o padu aviona MH17 su nastavljene iza zatvorenih vrata. Malezijski „Boing“, na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. U avionu je bilo 298 ljudi i svi su poginuli.

Izveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Rusija o MH17: Optužbe Holandije ─ novi udarac odnosima dveju zemalja

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Holandija istražuje zašto Ukrajina nije zatvorila nebo za vreme pada malezijskog „boinga“

Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je neosnovanim optužbe Međunarodne istražne grupe za umešanost Rusije u pad malezijskog Boinga, a istraga je bila pristrasna i jednostrana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija ne sme da istražuje pad aviona na istoku Ukrajine, a Moskva može da prizna rezultate istrage ako u potpunosti učestvuje u njoj.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe je reklo da su sve rakete, motor koji je pokazala holandska komisija za istragu pada aviona MH17 bili odloženi nakon 2011. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala