Rusija o MH17: Optužbe Holandije ─ novi udarac odnosima dveju zemalja

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaIzveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17
Izveštaj holandske komisije o uzrocima pada aviona Boing 777 na liniji MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija doživljava obraćanje Holandije Evropskom sudu za ljudska prava kao još jedan udarac odnosima dveju zemalja, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Hag je u petak podneo tužbu Evropskom sudu za ljudska prava protiv Rusije zbog „njene uloge“ u obaranju malezijskog putničkog aviona na liniji MH17 iznad istočne Ukrajine pre šest godina.

Ruske diplomate smatraju da će ta odluka samo dovesti do dalje politizacije procesa i da će otežati potragu za istinom.

„Hag je od samog krenuo putem jednostranog prebacivanja krivice na Rusiju za pad aviona MH17. Kao što su pokazali događaji tokom poslednjih šest godina od te tragedije, Holandija nije postupala u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2166, već isključivo u skladu sa antiruskom logikom, pod čijim uticajem je i vođena kako tehnička, tako i krivična istraga“, istakla je Zaharova.

Rusko Ministarstvo je podsetilo da je istraga odbacila sve dokaze i stručne procene koje su bile u suprotnosti sa unapred odabranim scenarijem.

S tim u vezi, član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Anton Morozov nazvao je optužbe Holandije protiv Rusije izmišljenim i politizovanim i bez ikakve pravne perspektive.

On je dodao da Rusije nema mogućnost da „čak čisto teoretski“ lansira rakete s teritorije Ukrajine.

Pad aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione. 

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Ranije je ova Međunarodna istražna grupa predstavila preliminarne rezultate istrage o padu aviona na letu MH17 na istoku Ukrajine. Grupa tvrdi da je malezijski „boing 777“ oboren raketnim sistemom „Buk“, koji pripada 53. raketnoj brigadi Vojske Rusije iz Kurska. Istražna grupa smatra da je „Buk“ dovezen iz Rusije, a zatim vraćen. Moskva kategorički negira te optužbe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala