Zabrinjavajuće: Hrvatska blizu graničnog broja koji može da ugrozi zdravstveni sistem

© Flickr / Nicolas VollmerZagreb, Hrvatska
Zagreb, Hrvatska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U poslednja 24 sata zabeležena su 793 nova slučaja zaraze virusom korona u Hrvatskoj, što je najveći broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije. Za 24 časa od posledica je preminulo deset osoba. Pulmolog Saša Srića upozorava da se Hrvatska približava graničnom broju koji bi mogao da ugrozi zdravstveni sistem.

Kako ja objavio Nacionalni štab civilne zaštite, Hrvatska ima 3.562 aktivna slučaja. Među njima je 439 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata.

Pulmolog Srića kaže da je stanje alarmantno i zabrinjavajuće i da se današnji broj obolelih može nazvati graničnim za izdržljivost sistema zdravstva.

„Činjenica je nažalost da, ako dođemo do brojke od 1.000 zaraženih dnevno, a računajmo da ta brojka potraje, da se trend spuštanja ne desi kroz narednih 10 dana, računajmo 10 dana po 1.000 obolelih, to bi značilo 10.000 obolelih. Prema statistikama, 13 do 15 posto zaraženih pacijenata završava na bolničkom lečenju“, kaže Srića, prenosi Tanjug.

Kako prenose hrvatski mediji, pozivajući se na izjave nadležnih virus se širi efikasnije nego ranije.

Epidemiolog Branko Kolarić rekao je da dnevne oscilacije mogu da postoje, ali da ipak imaju porast koji je sada zabrinjavajući.

Kako je naveo, porast je pokazatelj da je bolest počela efikasnije da se širi.

„Krenuli smo pomalo u zatvorene prostore, a već imamo ovakav porast“, rekao je za HRT epidemiolog Branko Kolarić, član naučnog saveta Vlade.

On je podsetio da su nove mere donete, ali naveo i da nije optimista da će se brzo vratiti ispod 300 ili ispod 100, što je bila želja i nastojanje pre jesenskih meseci kako bi se epidemija manje efikasnije širila pa bi je bilo lakše kontrolisati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala