Rat zbog Bajdena: Tramp u klinču sa Fejsbukom i Tviterom

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp i društvene mreže Fejsbuk i Tviter ponovo su se našli u klinču, ovog puta zbog Džoa Bajdena i teksta „Njujork posta“ o njegovim vezama sa ukrajinskom kompanijom „Burisma“.

Društvene mreže Fejsbuk i Tviter blokirale su deljenje teksta „Njujork posta“ u kom se navodi kako se Džo Bajden sastao sa visokim funkcionerom ukrajinske energetske kompanije u kojoj je Bajdenov sin Hanter bio član borda direktora.

Arhivska fotografija. Potpredsednik SAD Džo Bajden sa sinom Hanterom Bajdenom i sestrom Valeri Bajden Ovens i ostalim članovima porodice na Kosovu u avgustu 2016. - Sputnik Srbija
Procurila tajna prepiska koja bi mogla da sruši Bajdena

Kako navodi američki list, osam meseci posle tog sastanka, Bajden je ucenio ukrajinske vlasti da smene tužioca koji je hteo da pokrene istragu protiv „Burisme“.

Tramp je žestoko reagovao na takvu odluku Tvitera i Fejsbuka, pozvavši na Tviteru na ukidanje Sekcije 230, koja oslobađa društvene mreže odgovornosti u slučaju mogućih tužbi zbog postova koje su objavili korisnici.

​Generalni direktor Tvitera Džek Dorsi izvinio se zbog takvog postupka i nazvao blokiranje deljenja teksta „Njujork posta“ „neprihvatljivim“.

​Zbog deljenja tog teksta, blokiran je i privatni Tviter nalog portparolke Bele kuće Kajli Makinani. Ona je na zvaničnom nalogu pres sekretara Bele kuće napisala da se radi o cenzuri.

​Tviter je objavio kako je blokirao deljenje teksta jer je „zasnovan na informacijama iz hakovanih izvora“, te da se u njemu „otkrivaju lični podaci kao što su i-mejl adrese i brojevi telefona“.

Portparol Fejsbuka Endrju Stoun tvitovao je da će „redukovati distribuciju linka na svojoj platformi dok ne bude provereno da li su činjenice iz tog teksta tačne“.

​I visoki funkcioneri Trampove Republikanske partije osudili su potez Fejsbuka i Tvitera, nazvavši ga „cenzurom“, prenose američki mediji.

Senator iz Teksasa Ted Kruz tako je saopštio kako je poslao pismo čelnicima Fejsbuka i Tvitera Marku Zakerbergu i Džeku Dorsiju, u kojima ih optužuje kako žele da utiču na rezultate predsedničkih izbora u novembru.

​Republikanac Džoš Hauli, senator iz Misurija napisao je na Tviteru kako bi Senat trebalo da glasa za to da se omogući Amerikancima da mogu da tuže društvene mreže zbog cenzure i nefer ponašanja“.

​Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala