Oslo se pridružuje antiruskim sankcijama EU zbog Navaljnog

© Sputnik / Aleksandar Viljf / Uđi u bazu fotografijaOslo
Oslo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveška namerava da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavila je norveška ministarka inostranih poslova Ine Eriksen Serejde za NRK.
„Norveška se pridužuje merama EU koje se tiču upotrebe hemijskog oružja“, saopštila je ona elektronskim putem, dodajući da će zemlja podržati sankcioni spisak EU.

Sankcije za širenje i primenu hemijskog oružja trenutno uključuju devet fizičkih lica (od kojih je pet povezano sa sirijskim vlastima, a četiri se smatraju umešanima u upotrebu otrovne supstance protiv Sergeja i Julije Skripalj 2018. godine) i jednu sirijsku organizaciju.

Zastava Rusije i EU  - Sputnik Srbija
Lavrov: Rusija može da prekine dijalog sa EU

„Njujork tajms“ je u sredu, pozivajući se na anonimne visoke zvaničnike u EU Antiruske sankcije, preneo da bi antiruske sankcije, koje su zemlje EU usaglasile zbog incidenta sa Navaljnim, mogle biti uvedene protiv šestorice Rusa, među kojima je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov.

Prema navodima lista, diplomate EU su usaglasile spisak 14. oktobra, a zvanično bi trebalo da ga usvoje u četvrtak ujutru, 15. oktobra.

Ranije su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Navaljnim. Nemačka i Francuska su dale predloge u vezi sa osobama uključenim u spisak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala