Nova teorija o jednoj od najvećih misterija: Da li se tajna Ćilibarske sobe krije pod morem /foto/

© Sputnik / Sergey VelichkinĆilibarska soba u Ekaterininom dvorcu u Carskom selu u blizini Sankt Peterburga
Ćilibarska soba u Ekaterininom dvorcu u Carskom selu u blizini Sankt Peterburga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Olupina nemačkog broda, potopljena poslednjih dana Drugog svetskog rata, možda krije ostatke Ćilibarske sobe, jedne od najvećih nerešenih istorijskih misterija.

Ronioci predvođeni Tomažem Štahurom, otkrili su ostatke broda „Karlsrue“ na dnu Baltičkog mora, nedaleko od gradića Uštka, na dubini od 88 metara, posle više od godinu dana potrage.

Brod dug 66 metara poslednji je koji je isplovio iz Kalinjingrada, tada poznatog kao Keninsberg, koji je bio pod nemačkom okupacijom. Učestvovao je u aprilu 1945. godine u masovnoj evakuaciji Nemaca iz tog dela, tada poznatog kao Istočna Pruska, koji je u to vreme pripadala Nemačkoj, piše Lajvsajens.

Evakuacija, poznata i kao Operacija „Hanibal“ započeta je zbog napredovanja Crvene armije, koja je porazila nacističke snage.

Brod je napustio Kalinjingrad 12. aprila 1945. godine sa 1.000 putnika i 360 tona tereta. Međutim, u zoru 13. aprila, pogođen je torpedom iz sovjetskog aviona, a preživelo je samo 113 ljudi sa broda.

Mnogi istoričari veruju da bi u njemu mogli da se nađu ostaci Ćilibarske sobe, koju su Nemci ukrali iz Carskog sela u Sankt Peterburgu.

Maketa Ćilibarske sobe - Sputnik Srbija
Moja Rusija: Misterija Ćilibarske sobe /video/

Sobu napravljenu od šest tona ćilibara i obloženu dragim kamenjem i zlatom dobio je na poklon ruski car Petar Veliki od pruskog vladara Vilhelma Prvog u zalog prusko-ruskog savezništva u ratu protiv Šveđana.

Njena izrada trajala je celih deset godina, a pre nego što su je Nemci ukrali, nalazila se u dvorcu Katarine prve, supruge Petra Velikog.

Kustosi koji su bili zaduženi za nju, pokušali su da sakriju Ćilibarsku sobu, ali su je Nemci otkrili i zaplenili. Potom su je u delovima prebacili u Keninsberg, gde su je ponovo izložili.

Međutim, posle oslobođenja Kalinjingrada i povlačenja Nemaca, Ćilibarskoj sobi se gubi svaki trag.

Zbog toga istoričari smatraju da je upravo brodom „Karlsrue“ pokušano tajno prebacivanje te dragocenosti u Nemačku.

Ronioci su uspeli da priđu olupini, ali ronjenje na dubini od 88 metara nije jednostavno, pa sada nameravaju da je istraže koristeći moderne tehnologije.

Štahura kaže da je brod relativno očuvan i da se na njemu vide vojna vozila i spakovan teret na palubi, ali ne i šta je u njemu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala