Moja Rusija: Misterija Ćilibarske sobe /video/

© Sputnik / V. Baranovskiй / Uđi u bazu fotografijaMaketa Ćilibarske sobe
Maketa Ćilibarske sobe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta vezuje velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina sa Carskim selom, kako je reagovao američki predsednik Džordž Buš kada ga je ruski lider Vladimir Putin dočekao u Carskom selu, kako izgledaju Katarinin dvorac i Đilibarska soba — to je samo deo onoga što možete videti u video-blogu „Moja Rusija“ Olivere Ikodinović.

Dva veka je Carsko selo bilo letnja rezidencija ruskih careva. Jedan od dragulja „sela“ je i Katarinin dvorac, u kome se čuva replika „osmog čuda sveta“ — Ćilibarske sobe, najvećeg izgubljenog umetničkog dela na svetu.

Nestanak Ćilibarske sobe predstavlja i danas jednu od najvećih misterija 20. veka.

Sobu napravljenu od šest tona ćilibara i obloženu dragim kamenjem i zlatom dobio je na poklon ruski car Petar Veliki od pruskog vladara Vilhelma Prvog u zalog prusko-ruskog savezništva u ratu protiv Šveđana, a iz Katarininog dvorca ukrali su je nacisti 1945. godine i tada joj se gubi svaki trag.

Istorija Carskog sela počinje u 18. veku, kada je veliki reformator car Petar Prvi poklonio svojoj supruzi Katarini Prvoj veliko imanje u čast rođenja ćerke, buduće carice Jelisavete Petrovne.

U novoj epizodi video-bloga zavirite u jedan od najlepših dvoraca ruskih careva, smešten u predgrađu Sankt Peterburga.

Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ svake druge nedelje vodi vas na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala