Lukašenko: Zapad prekardašio sa pritiskom na Belorusiju

© AP Photo / Nikolai PetrovPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je razlog trenutnih unutrašnjih političkih događaja u zemlji spoljni uticaj i da je Zapad prekardašio sa pritiskom na Belorusiju, ali da će beloruski narod izaći na kraj sa tim, prenela je novinska agencija Belta.
„Situacija u zemlji nije samo prosto otežana, a glavni razlog tome je spoljni. Da nije bilo spoljnog pritiska i uticaja u Belorusiji nikada ne bi bilo ove situacije. Iako smo već svašta preživeli. Ali tada je spoljni uticaj bio minimalan, a sada su žestoko raspomamili. Ali izaći ćemo na kraj. Belorusi su pametni ljudi, izboriće se sa tim“, rekao je on na sastanku sa generalnim sekretarom ODKB Stanislavom Zasom.

Kako je rekao Lukašenko, „aktivirajući se već previše, zapadni partneri Belorusije su prekardašili“ u pogledu njegove zemlje, iako se u Minsku „ne uzbuđuju previše zbog toga“.

„To je tiha, mirna zemlja, a u Minsku nikako ne možemo da se saberemo i razmislimo kako ćemo dalje živeti. Ali, mislim da ćemo sigurno uspeti da se nosimo sa tim. U to nema sumnje“, rekao je beloruski lider.

Beloruska „pesnica“ urazumila spoljne sile

Istovremeno, Lukašenko je istakao da su kompleksne taktičke vežbe na zapadu zemlje „urazumile“ spoljne sile, koje su shvatila da Minsk ima „dobru pesnicu“ i da može da odgovori.

Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Na Belorusiju se vrši neviđeni pritisak
„Pogledali smo naš zapadni region izbliza, nanišanili, vojnim jezikom govoreći. Verovatno je one van zemlje ipak urazumilo to što imamo dobru pesnicu i možemo ozbiljno da odgovorimo“, rekao je predsednik.

Inače, ranije je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin saopštio o spoljnom mešanju u unutrašnje stvari zemlje, zbog čega je inicirao održavanje kompleksnih taktičkih vežbi sa trupama zapadne operativne komande u pravcu Grodna. Vežbe su, uz odobrenje Lukašenka, održane od 28-31. avgusta.

ODBK je veoma važna za Belorusiju

Beloruski predsednik osvrnuo se i na reakciju, pre svega, Rusije, na događaje u Belorusiji u avgustu, rekavši da njena reakcija svedoči o tome da je Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) veoma važna i da je treba razvijati.

„U razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sam govorio o tome. Sada smo mi, izgleda, shvatili šta je ODKB i zbog čega nam je ta organizacija potrebna“, zaključio je Lukašenko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala