Kako su stanovnici Centralnoafričke Republike dočekali ruska oklopna vozila

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila BRDM-2
Oklopna vozila BRDM-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je isporučila deset oklopnih izviđačkih i patrolnih vozila BRDM-2 Centralnoafričkoj Republici, dok će još deset biti isporučeno 21. oktobra, rekao je za Sputnjik ruski ambasador u Centralnoafričkoj Republici Vladimir Titorenko.

„Danas je na aerodrom Bangi sleteo avion ruskih Vazduhoplovnih snaga „Ruslan“ i isporučio deset oklopnih vozila BRDM-2“, rekao je ambasador.

Na ceremoniji prijema prisustvovali su predsednik, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, načelnik Generalštaba i komandanti oružanih snaga, dok je sa ruske strane bio prisutan ruski ambasador.

„Ambasador i ministar odbrane su tokom govora potvrdili želju za daljim strateškim partnerstvom u svim oblastima, uključujući i dalji razvoj vojne saradnje. Strateški cilj Rusije u Centralnoafričkoj Republici je uspostavljanje pune kontrole vlade nad čitavom teritorijom zemlje i jačanje oružanih snaga“, rekao je Titorenko. 

Nakon ceremonije, konvoj oklopnih vozila se uputio na poligon, gde će biti obučeni vozači-mehaničari.

Tenk T-14 Armata na vojnoj paradi za Dan pobede  - Sputnik Srbija
Centralnoafrički predsednik: Treba nam još ruskog oružja

Ruski ambasador je rekao da su stanovnici Centralnoafričke Republike oduševljeno pozdravljali kolonu i uzvikivali: „Živela Rusija!“, „Živeo Putin!“

„Održan je sastanak sa predsednikom Centralnoafričke Republike, koji je izrazio duboku zahvalnost ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ministru odbrane Sergeju Šojgu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, obzirom da su nakon razgovora u Moskvi ubrzali snabdevanje vojnom opremom“, rekao je Titorenko. On je naglasio da to može doprineti sprovođenju sporazuma o nacionalnom pomirenju u Centralnoafričkoj Republici.

Rusija je 2019. godine, uz podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, besplatno isporučila Centralnoafričkoj Republici dve pošiljke ruskog oružja. Kako je izvestio ruski ambasador u toj zemlji, tada su vlastima predate puške „Kalašnjikov“, mitraljezi, bacači granata, pištolji i snajperi.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala