Centralnoafrički predsednik: Treba nam još ruskog oružja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 Armata na vojnoj paradi za Dan pobede
Tenk T-14 Armata na vojnoj paradi za Dan pobede  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera, koji je bio jedan od učesnika samita „Rusija-Afrika“ održanog u Sočiju, zatražio je podršku za potpuno ukidanje embarga na uvoz oružja njegovoj zemlji.

Tuadera u intervjuu za Sputnjik govori o tome kakva je pomoć potrebna njegovoj zemlji od Moskve, da li će u Centralnoafričkoj Republici biti ruske vojne baze i zašto želi da dobije još oružja iz Ruske Federacije.

Gospodine predsedniče, dosta toga se promenilo u odnosima Rusije i CAR od našeg poslednjeg razgovora pre tri godine. Šta je za Vas najvažnije?

— Za ove tri godine postignut je veliki progres. Pre svega, u napredovanju naroda CAR u pravcu mira, stabilnosti i razvoja, ali postoje i izazovi sa kojima se borimo. Uloženi su napori kako bi se razvile naše sigurnosne i bezbednosne snage. Sprovedena je obuka, naše odbrambene snage se razvijaju i jača se njihov potencijal. Posao još uvek nije završen, ali perspektiva postoji. Ruski instruktori su obučavali centralnoafričke snage kako da koriste oružje. Oko tri hiljade vojnika je već prošlo takvu obuku. Takođe, bilo je i isporuka oružja iz Rusije. Prva isporuka je bila pre izvesnog vremena, a nedavno u maju mesecu još dve. Jedan od pozitivnih rezultata je to što je nakon sporazuma i isporuke ruskog oružja jedan kontigent vojnika već dislociran, a raspoređivanje bezbednosnih snaga širom zemlje se nastavlja, kako bismo povratili kontrolu nad celom teritorijom.

Da li očekujete nove isporuke oružja iz Rusije? Da li već postoji dogovor?

— Znate da se Rusija saglasila da isporuči pet hiljada jedinica oružja Centralnoafričkoj Republici. I one su isporučene. Danas su našim snagama potrebne nove mogućnosti i o tome sam razgovarao tokom sastanaka sa ruskim predstavnicima — može li Rusija da pruži dodatnu pomoć CAR, kako bi naše snage mogle da vrše svoju dužnost. Naša armija će brojati 12.000 ljudi. Imamo pet hiljada jedinica oružja i to nije dovoljno. To je vojska i njoj su neophodna sredstva da bi u potpunosti mogla da ispunjava svoju misiju.

Može li se, posle Vašeg sastanka sa Vladimirom Putinom, govoriti o saradnji u novim oblastima?

— Ruska Federacija je obezbedila vojnu opremu, ruski instruktori obučavaju naše vojnike kako da koriste ovo oružje, ali verujem da treba širiti sfere saradnje sa RF i o tome su govorile sve afričke zemlje. Govorimo o multisektorskoj saradnji. Zatražili smo pomoć od Rusije u oblastima kao što su poljoprivreda, obrazovanje. Vladimir Putin se složio da univerziteti, ruski obrazovni centri primaju studente iz CAR. Takođe postoji nekoliko pravaca za investicije. Mi znamo da ruski investitori, ruski biznismeni imaju velike mogućnosti.

© AP Photo / Sergei ChirikovPredsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera i Vladimir Putin.
Centralnoafrički predsednik: Treba nam još ruskog oružja - Sputnik Srbija
Predsednik Centralnoafričke Republike Fosten Arkanž Tuadera i Vladimir Putin.

Da li je tačno da su u toku pregovori o izgradnji ruske vojne baze?

— Imamo sporazum o saradnji između ministarstava odbrane koji se sprovodi. Postoje i druge mogućnosti, ako se ruska vlada složi da nam pomogne u raznim sferama. Odlučili smo da formiramo garnizonsku vojsku i u toku je stvaranje nekoliko garnizona, a to je izazov za CAR. Molimo sve naše partnere i prijatelje da pruže pomoć u realizaciji ovog nacionalnog plana odbrane.

Da li to znači da se pitanje ruske vojne baze u CAR ne razmatra?

— Nastavljamo saradnju u tim okvirima sa Ministarstvom nacionalne odbrane, ruskim Ministarstvom odbrane, kako bismo razmotrili nove mogućnosti za saradnju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je da se ubrza istraga u vezi sa ubistvom troje ruskih novinara u CAR. Dokle je stigla istraga i ima li napretka?

— Ovaj incident nas je iznenadio. Ono što možemo da uradimo i što već radimo, jeste da rasvetlimo ubistvo trojice novinara. Istraga još uvek traje, vlada čini sve kako bi pomogla otkrivanju istine.

Mnoge medije interesuje pitanje o privatnim vojnim kompanijama. Poznata je afera „Vagner“. Zašto ih njihovo prisustvo toliko brine, da čak koriste termin „plaćenik“?

— Vi znate da se naša saradnja sa Rusijom odvija u transparentnim uslovima. Obraćali smo se Ministarstvu spoljnih poslova i predsedniku Putinu u vezi sa isporukom oružja CAR. To se odvija pod nadzorom komiteta UN za sankcije u vezi sa embargom CAR. Šta mogu da dodam? Predviđeno je da ruski instruktori obučavaju centralnoafričke vojnike kako da koriste ovo oružje. I rusko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo odbrane CAR su sarađivali po ovom pitanju. To je saradnja između država i ne razumemo zašto se pojavljuju takve izjave.

Tražili ste pomoć za ukidanje embarga na oružje. Ima li kakvih novosti? Kako komentarišete situaciju?

— Nedavni razvoj događaja je olakšao situaciju. Ali nama nije potrebno ublažavanje, nama je potrebno potpuno ukidanje embarga koje će omogućiti našim vojnicima da ispunjavaju svoju misiju. Danas se oružane grupe ne nalaze ni pod kakvom kontrolom i žive od krijumčarenja. One su bolje naoružane od nacionalne armije i to je neprihvatljivo. Zbog toga tražimo potpuno ukidanje embarga na odbrambene i bezbednosne snage koje obučava međunarodna zajednica. Njih obučava misija EUTM, ruski instruktori, neke države su se takođe složile da obučavaju naše vojnike. Ponavljam, nije reč o delimičnom ukidanju embarga ili njegovom ublažavanju, već o potpunom ukidanju. Molimo Rusiju da nam pomogne. Znamo da nas ona već podržava. Ali treba ubediti i druge države da nam pomognu kako bi embargo bio potpuno ukinut. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala