Episkop Joanikije oštro protiv vojne vežbe: Ne sme da se truje sazvežđe svetinja u Crnoj Gori

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkog budimljansko-nikšićki Joanikije dao je podršku zaštiti planine Sinjajevine na kojoj je od 19. do 23. oktobra zakazana vojna vežba.

U saopštenju objavljenom na sajtu eparhije navedeno je da će ukoliko ta vežba bude izvedena, ugroziti jedinstvenu prirodnu sredinu te da su zato obavezni dati najiskreniju podršku svima, od uglednih pojedinaca do poznatih udruženja, koji su se organizovali da zaštite ovu planinu.

Oni su je sagledali kao neprocenjivi biser u vencu lepote Crne Gore i zbog toga imaju neotuđivo pravo da je najodlučnije brane.

„Planina koja je u središtu sazvežđa velikih i drevnih svetinja od manastira Morače, Dobrilovine, Svetih Arhanđela na Tari, do Podmalinskog i Bijele, i sama je sveta i blagoslovena, i ne sme se skrnaviti i trovati“, istakao je Joanikije.

Naveo je da je, kroz celu našu prošlost ona „kao majka izobilno hranila pokoljenja naših predaka, bila pribežište i utočište mnogim borcima za slobodu kroz minule vekove, bedem odbrane od neprijatelja naše otadžbine“.

Dodao je da njene lekovite trave, čist vazduh i vode, nezagađene livade i pašnjake treba po svaku cenu sačuvati radi zdravlja i opstanka našeg i budućih naraštaja.

„Kontaminirati vojnim dejstvima i borbenim sredstvima ovu planinu koja po svom geografskom položaju predstavlja srce Crne Gore znači zagaditi i nju i najvažnije reke kod nas: Moraču, Taru, Komarnicu i Pivu, što je zločin sa nesagledivim posledicama po život i zdravlje ljudi“, naglasio je episkop.

Razumevajući potrebe Vojske Crne Gore za obučavanje i osposobljavanje njenih pripadnika, kako je naveo, ne mogu dozvoliti da se zbog toga zatruje ova planina i time životno ugrozi veliki broj porodica koje od nje žive.

„Da se time zada smrtni udarac razvoju stočarstva u Crnoj Gori, da se ova znamenita gora izbriše sa turističke mape i da se ponize svi oni koji Sinjajevinu sa njenim bogatstvima i živonosnim lepotama doživljavaju kao svoj neotuđivi i nepovredivi zavičaj ma gde se oni nalazili i živeli. Veliki je broj već od ranije korištenih vojnih strelišta po Crnoj Gori koja nesumnjivo mogu podmiriti pomenute potrebe naše Vojske, a da se Sinjajevina ostavi na miru, da se ne truje i ne razara. Radostan što je veliki broj pametnih i savesnih ljudi i udruženja blagovremeno ukazao na opasnost od neprimerenih vojnih planova sa Sinjajevinom, pridružujemo se svima koji je dosledno štite sa nadom da ćemo svi zajedno shvatiti njen značaj i zaštititi njenu lepotu, pamćenja, znamenja i neprocenjiva bogatstva“, naveo je Joanikije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala