„Bez štetnih efekata“: Ruski ministar objasnio zašto je primio „Sputnjik V“ vakcinu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski ministar industrije i trgovine Denis Manturov
Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov otkrio je zašto je izabrao vakcinu protiv korona virusa zasnovanu na humanim adenovirusima, a ne na adenovirusima majmuna.

U intervjuu za „Blumberg“, Manturov je rekao da je primio rusku vakcinu „Sputnjik V“ pre kraja ispitivanja faze 3, jer ona nema štetne efekte, osim blagih simptoma.

„Više cenim humani adenovirus. Ova metoda je dobro poznata i formula je dostupna, tako da svi stručnjaci mogu dobiti jasnu sliku o tome kako vakcina deluje i koje su njene koristi. Nema štetnih efekata, osim, možda blagih simptoma tokom prvih nekoliko dana. Imao sam groznicu uveče, možda nekoliko sati, a sutradan blagu glavobolju“, rekao je Manturov.

Prema njegovim rečima, vakcinisao se jer je smatrao da je to njegova odgovornost pošto je zadužen za proizvodnju vakcina. Manturov je naglasio da mu je vakcina pomogla da zaštiti sebe i one sa kojima radi, jer se u svom poslu sreće sa mnogo ljudi.

Ministar je dodao da su njegovi sin i 84-godišnja majka takođe primili vakcinu „Sputnjik V“.

Kako deluje ruska vakcina?

Vakcina, koju je razvio Institut Gamalej i koja omogućava pojedincima da razviju imunitet protiv kovida 19 do dve godine, zasnovana je na adenovirusu, virusu koji može da izazove prehladu. Naučnici ga prvo modifikuju, pretvarajući ga u adenovirusni vektor koji je bezopasan i nije u stanju da se reprodukuje u ljudskom telu. Posle toga, ubrizgavaju genom SARS-CoV-2 u adenovirusni vektor.

Kada se vakcina da pojedincu, ćelije u telu počinju da proizvode proteinski vrh korona virusa, što podstiče imuni sistem da proizvodi antitela i aktivira ćelije koje uništavaju one zaražene virusom korona.

Vakcina „Sputnjik V“ je jedinstvena zato što se zasniva na dva serotipa humanog adenovirusa – broj 5 (Ad5) i broj 26 (Ad26) – što mu daje jasnu prednost u odnosu na jednovektorski pristup koji koriste drugi proizvođači. „Sputnjik V“ se sastoji od dve injekcije koje se primaju u intervalu od tri nedelje.

Rusija je u avgustu registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa u svetu - „Sputnjik V“, koju su zdravstveni stručnjaci širom sveta visoko ocenili, a recenzija je objavljena u renomiranom medicinskom časopisu „Lanset“. Vakcina „Sputnjik V“ trenutno je na kraju ispitivanja faze 3.

Prema Kirilu Dmitrijevu, izvršnom direktoru Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) – organizacije koja je uložila u razvoj vakcine, 50 zemalja već je izrazilo interesovanje za kupovinom vakcine. RDIF je primio zahteve iz više od 20 zemalja za ukupno milijardu doza „Sputnjika V“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala