Utvrđeno: Policija ponižavala Joanikija i sveštenike, nisu mogli da spavaju, jedan završio u bolnici

Pratite nasTelegramOdyssey
Uprava policije je povredila ljudska prava i ponižavala vladiku Joanikija i sveštenike uhapšene posle litije u Nikšiću 12. maja, utvrdila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori. Kako navodi zaštitnik, zbog ponižavajućih uslova, pošto mu je uskraćen san jer nije imao krevet, jedan sveštenik je završio u bolnici.

Episkop Joanikije i osmorica sveštenika zadržani su posle litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog, dok je na snazi bila mera zabrane okupljanja zbog sprečavanja širenja virusa korona.

Episkop i sveštenici su privedeni i zadržani 72 sata u ponižavajućim uslovima, utvrdila je Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda, potvrđeno je „Vijestima“ u pravnom timu sveštenika.

Sveštenik u Nikšiću tokom prtesta zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenstva - Sputnik Srbija
Fotografije kakve nisu viđene decenijama: Crnogorska policija hapsi vladiku i sveštenike /foto/

Prema nalazu institucije zaštitnika, državni tužilac Dejan Đorojević je 12. maja naložio da se identifikuju lica koja krše epidemiološke mere, a policijski službenik je iste večeri došao da uruči pozive sveštenicima da dođu službenim vozilima policije u prostorije Centra bezbednosti Nikšić. Oni su „odbili da se prevezu službenim vozilima, rekavši da će doći sami sutra ujutro, u prisustvu advokata“.

U pozivima je naznačeno da u službene prostorije treba da pristupe „odmah“ i policijski službenik je insistirao da tako mora i da bude.

Navodi se da je osam sveštenika pešačilo do CB Nikšić, koji se nalazi u neposrednoj blizini Eparhijskog doma, i da su se u 22 časa javili dežurnom službeniku.

Jedan od sveštenika ubrzo je dovezen službenim vozilom do sedišta CB-a.

U izveštaju institucije zaštitnika se dalje konstatuje da je sveštenicima određeno tužilačko zadržavanje u trajanju do 72 časa, ali da dva sveštenika nisu imali adekvatan smeštaj, zbog većeg broja zadržanih u odnosu na ukupni kapacitet prostorija za zadržavanje.

„Jedan od podnosilaca pritužbe, tokom sveg vremena zadržavanja, odnosno tri dana, nije imao svoj krevet, nego je bio u mogućnosti da legne samo onda kada bi mu neko od drugih zadržanih lica ustupio svoje mesto na izvesno vreme, pa je usled nedostatka sna i nemogućnosti odmora bio izložen fizičkom iznurivanju i poniženju“, navodi se u zaključcima zaštitnika u koje su „Vijesti“ imale uvid.

U zaključcima se ističe i da su i ostali trpeli slične posledice za vreme koliko su mu ustupali svoje mesto, jer su bili smešteni na stolicu koja se nalazi ispred prostorija za zadržavanje, gde je prostorija koju koriste policajci.

Osim toga, došlo je do pogoršanja hroničnih zdravstvenih tegoba jednog sveštenika.

Vladika Joanikije u Beranama - Sputnik Srbija
Veličanstven doček vladike Joanikija u Đurđevim stupovima /foto, video/

U mišljenju zaštitnika ljudskih prava se navodi da je taj sveštenik u nekoliko navrata odvožen u Opštu bolnicu radi ukazivanja medicinske pomoći, a dan kasnije je i hospitalizovan.

„Od trenutka kada je od strane policijskih službenika doveden u prostorije CB Nikšić, pa do hospitalizacije sutradan, imenovani je bio u potpunosti lišen sna, budući da je na raspolaganju imao isključivo stolicu, što je izazvalo duševne patnje i osećaj poniženosti. Neadekvatni uslovi smeštaja su ga nesporno ugrozili i fizički“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se konstatuje i da je sveštenik očigledno pretrpeo patnju većeg intenziteta od drugih, što je rezultiralo njegovom hospitalizacijom.

Iz institucije zaštitnika su istakli da su službenici nikšićkog CB-a preduzeli sve radnje kako bi pomogli svešteniku i obezbedili mu medicinsku pomoć.

Institucija zaštitnika takođe je utvrdila da ni pozivanje sveštenika u službene prostorije CB-a radi prikupljanja obaveštenja od građanina, nije obavljeno u potpunosti skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Po uručivanju poziva, sveštenicima je saopšteno da odmah pođu u zgradu CB službenim vozilima.

Uprkos tome što je policijskom službeniku više puta poručeno da će sva pozvana lica u pratnji advokata doći sutra ujutro, službenik CB je insistirao da dođu odmah, navodeći da je dobio takvu naredbu od pretpostavljenih.

Milo Đukanović u poseti bolnici - Sputnik Srbija
Vlast u Podgorici mislila da je korona dar s neba, ali je i njoj virus pomrsio konce /video/

Zaštitnik ukazuje da ovakvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa odredbama ZKP-a, jer zakonska odredba jasno ukazuje da se građaninu mora prethodno omogućiti da se sam odazove na poziv.

Analizirajući vreme zadržavanja sveštenika, zaštitnik je uvidom u službenu evidenciju našao da su došli u CB čitava dva sata ranije u odnosu na vreme koje je tužilac u rešenju o zadržavanju, označio kao vreme od kad se ima računati početak zadržavanja.

„Oni nisu mogli svojevoljno da napuste službene prostorije, od momenta kad su pristupili u CB Nikšić, što znači da su u tom momentu faktički bili lišeni slobode. Postupajući tužilac je morao o tome povesti računa i u rešenju o zadržavanju, kao tačno vreme od kad se ima računati početak zadržavanja, uračunati i vreme koje su podnosioci pritužbe prethodno proveli u CB ste večeri, neposredno pre nego što je rešenje o zadržavanju doneto”, navodi se u mišljenju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala