Šojgu pozvao Jerevan i Baku da poštuju moskovski sporazum o Karabahu

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarao je telefonom sa kolegama iz Jermenije i Azerbejdžana, Davidom Tonojanom i Zakirom Gasanovom i tom prilikom ih pozvao na potpuno ispunjavanje obaveza koje su strane dogovorile u Moskvi, saopštila je pres-služba vojnog resora.
„Tokom pregovora ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu pozvao je svoje kolege da u potpunosti ispune obaveze u skladu sa sporazumima postignutim u Moskvi 10. oktobra“, navedeno je u saoopštenju.

Podsetimo, kopredsedavajući Minske grupe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Rusija, Francuska i SAD) u utorak su pozvali Baku i Jerevan da hitno dogovore mehanizam verifikacije primirja.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala