Rusija: Preko 14.000 novoobolelih; Ministar: Epidemiološka situacija i dalje krajnje napeta

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji
Testiranja vakcine protiv virusa korona u Rusiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj novih slučajeva infekcije virusom korona u poslednja 24 sata u Rusiji je premašio 14.000, saopštio je Operativni štab. Najviše novih slučajeva ima u Moskvi – 4.573. Preminulo je 239 ljudi, a uspešno se oporavilo skoro 8.000 pacijenata. Ministar zdravlja Rusije upozorava da je epidemiološka situacija i dalje vrlo napeta.

Ministar Mihail Muraško ističe da stanovništvo treba da poštuje sve preporuke kako bi se rizici po državu sveli na minimum.

Ponašanje stanovništva u datim okolnostima je od ključnog značaja, dodao je on.

„Situacija je i sada krajnje napeta, neophodno je da stanovništvo poštuje postojeće preporuke kako bi se smanjili rizici po zemlju, uključujući ekonomiju. Na žalost, ne poštuju svi preporuke“, rekao je ministar na sednici Dume o zdravstvenoj zaštiti.

On je naveo da 20 odsto obolelih o virusa korona ima lakšu kliničku sliku, 11 odsto težu, a 1,5 odsto najtežu.

Broj najteže bolesnih pacijenata zadržao na istom nivou bez obzira na rast broja obolelih, dodao je Muraško.

Muraško je naveo i da u Rusiji četiri kompanije rade na proizvodnji vakcina protiv virusa korona.

„Pored već registrovane vakcine radi se na još dve – vakcini ‘Vektora’ i Instituta ‘Čumakov’. Sve vakcine koje ili su registrovane ili je u toku njihova registracija imaju različite tehnološke platforme i proizvodiće se u različitim proizvodnim kapacitetima. Na taj način ćemo dobiti različite tipove vakcina za različite kategorije pacijenata, naravno, nakon potvrde njihove kliničke efikasnosti“, naveo je Muraško i dodao da je sada glavni zadatak da se osigura masovna proizvodnja.

U međuvremenu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin najavio je da će se od naredne nedelje đaci nižih razreda osnovnih škola vratiti u učionice, posle jesenjeg raspusta, dok će učenici starijih razreda nastavu pratiti on-lajn.

Takođe, privatnim obrazovnim institucijama sugerisano je da pređu na rad od kuće.

Jesenji raspust je zbog epidemiološke situacije bio produžen, a ta mera se, kako je rekao gradonačelnik, pokazala kao delotvorna, pa se udeo dece među obolelima od korone smanjio sa 19 na 11 odsto.

U Moskvi su i dalje na snazi mere nošenja maski i rukavica, a poslodavci su dužni da 30 odsto zaposlenih prebace na rad od kuće. Starijim Moskovljanima savetuje se da, bez preke potrebe, ne izlaze iz kuća.

Od marta u Rusiji je registrovano 1. 326 178 inficiranih virusom korona, a od tog broja bitku s virusom izgubilo je 23.000, dok se uspešno oporavilo oko milion pacijenata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala