Lavrov o Turskoj: Ne slažemo se sa Ankarom oko Karabaha, tesno sarađujemo u Siriji i Libiji

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da se Rusija ne slaže sa stavom Turske o mogućnosti vojnog rešenja konflikta u Nagorno-Karabahu. S druge strane, po pitanju Sirije i Libije postoji tesna saradnja.
„Izjave o tome da je moguće i vojno rešenje konflikta ne možemo da prihvatimo. Na žalost, Turska je to mogla da uradi i potvrdila je da će podržati bilo kakve poteze Azerbejdžana u cilju rešenja sukoba, uključujući i vojne“, rekao je Lavrov u intervjuu za ruske radio-stanice „Sputnik“, „Govori Moskva“ i „Komsomoljska pravda“.

On je, takođe, rekao da zvanična Moskva nikada nije govorila da je Turska njen strateški saveznik, već bliski partner.

„U mnogim pravcima to partnerstvo ima strateški karakter i, zaista, sarađujemo u Siriji, pokušavamo da rešimo libijsku krizu. Turska, takođe, nastoji da u tom regionu progura svoje interese“, naveo je ministar.

Kako je rekao, ima puno zemalja koje u tom regionu imaju svoje interese i projektuju ih van svojih granica.

Važno je, dodaje Lavrov, da je to projektovanje transparentno i da je u skladu sa zakonom, bez obzira da li se radi o interesima Turske, Irana, Emirata, Katara...

„Što se tiče Sirije, mislim da je ta transparentnost i legitimnost obezbeđena. Bez obzira na to što su turski vojnici prisutni na teritoriji Sirije bez poziva sirijskih vlasti, predsednik Sirije i vlada su podržali astanski format za rešavanje situacije u Siriji“, naveo je Lavrov.

U tom kontekstu partnerstvo Rusije, Turske i Irana ima veoma važnu ulogu i upravo je ono omogućilo da se smanji prostor na kojem su glavnu reč vodili teroristi.

Libija: Vašington pokušava da oslabi Rusiju i Tursku

Amerika je, prema njegovim rečima, veoma aktivna u Libiji i pokušava da oslabi Rusiju i Tursku.

„SAD su u Libiji veoma aktivne i pokušavaju da taj konflikt reše tako da to bude u skladu s njihovim interesima, a to uključuje slabljenje Rusije i Turske. O tome se otvoreno govori“, naveo je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala