Alijev preti: Prekinućemo diplomatske odnose sa svakom zemljom koja prizna nezavisnost Karabaha!

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan će momentalno prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja prizna nezavisnost nepriznate republike Nagorno-Karabah, ali ne verujem da će takvih biti, izjavio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u intervjuu za televizijski kanal „Haber Turk“.
„Ne verujem da će neka zemlja priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha, jer ćemo već sat vremena nakon toga obustaviti sve diplomatske odnose s tom zemljom. To je kategorički“, rekao je on.

Istovremeno, naglasio je da azerbejdžanski narod nije neprijatelj jermenskom i dodao da se „svaki rat završava mirom“.

„Kod nas nema promena u pogledu Jermena koji žive u Karabahu. Azerbejdžan je multinacionalna zemlja, hiljade Jermena živi u Bakuu i drugim delovima Azerbejdžana. Oni su takođe naši građani, to nam daje snagu. Nismo neprijatelji jermenskom narodu, svaki rat se završava mirom“, rekao je.

Suživot Azerbejdžanaca i Jermena u Karabahu

Alijev smatra da je nephodno da se azerbejdžanski i jermenski narod pripreme na suživot u Nagorno-Karabahu nakon okončanja sukoba.

Pariz - Sputnik Srbija
Pašinjan: Francuska će priznati Karabah
„Apsolutno sam siguran da Jermeni i Azerbejdžanci mogu da žive zajedno u tom regionu, baš kao što danas žive u drugim mestima Azerbejdžana, u Gruziji, Rusiji i Ukrajini. Zašto to ne bismo mogli ovde da učinimo? Smatram da bi trebalo da budemo spremni na to. Moramo da pripremamo naše narode na to“, izjavio je lider.

S tim u vezi, predsednik je saopštio i o planovima za investiranje i realizaciju socijalnih programa u Nagorno-Karabahu nakon završetka sukoba.

Neka Jermeni koji žive u Karabahu ne brinu, živeće bolje, bezbednije. Tamo ćemo stvoriti infrastrukturu i radna mesta. Investiraćemo u Karabahu, realizovaćemo socijalne programe, imaćemo programe za otvaranje radnih mesta. Sve ovo će postati nova faza Jermena i Azerbejdžanaca koji tamo žive i koji će se tamo vratiti“, dodao je.

Slanje mirovnjaka u zonu sukoba

Govoreći o slanju mirovnjaka u zonu sukoba, izjavio je da je to moguće samo uz saglasnost Jermenije i Azerbejdžana.

„Slanje  mirovnjaka u region trebalo bi da se izvrši na osnovu odobrenja dveju država - Jermenije i Azerbejdžana. Ukoliko se neka zemlja usprotivi, onda se to, naravno, neće dogoditi. Drugo pitanje se sastoji u tome da se danas, kada je reč o mirovnjacima, radi se o teritoriji Azerbejdžana, ovo bi svi trebalo da razumeju. Reč je o teritoriji nezavisnog Azerbejdžana“, rekao je on.

Azerbejdžanski predsednik dodao i da Baku očekuje da će tokom pregovora o Karabahu biti predstavljen raspored povlačenja jermenskih oružanih snaga jer, nakon pregovora u Moskvi, nije dobio konkretan raspored povlačenja.

 

Turski lovci F-16 ne učestvuju u borbenim dejstvima

Lider Azerbejdžana smatra da bi Turska trebalo da bude za pregovaračkim stolom o Karabahu i prema njegovim rečima, „nema razlike, de jure ili de fakto“. Istovremeno, Alijev je rekao da nijedan turski lovac F-16 ne učestvuje u borbenim dejstvima u Nagorno-Karabahu.

Kako je rekao, Baku razume da je „Minsku grupu stvorio OEBS, koji ima svoje zakone, a promena u sastavu grupe verovatno predviđa neke pravne procedure“.

„Ne želimo da ulazimo u ove detalje. Zbog toga sam rekao: nije važno, de jure ili de fakto, glavno je da Turska bude za ovim pregovaračkim stolom“, rekao je on.

 F-16 - Sputnik Srbija
Američki mediji: Turski lovci F-16 na aerodromu u Azerbejdžanu

„Što se tiče učešća Turske ili nekih drugih spoljnih snaga u neprijateljstvima, sve je to potpuna laž. Govorio sam ranije o turskim lovcima F-16, - oni se nalaze u Azerbejdžanu, korišćeni su tokom vežbi, nakon njih se nisu podizali u vazduh i trenutno ne učestvuju u borbenim dejstvima. Pored toga, nijedan turski vojnik ne učestvuje u u njima“, rekao je Alijev.

Kada je reč o plaćenicima iz drugih zemalja, izjavio je da nije predstavljen nijedan dokaz toga da se strani plaćenici nalaze u azrbejdžanskoj vojsci, i da je to laž i kleveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala