Ruska ambasada: Očekujemo objašnjenja od Norveške, ovo je namerna provokacija

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaOslo, prestonica Norveške
Oslo, prestonica Norveške - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Rusije u Oslu saopštila je da očekuje od norveških vlasti razjašnjenja povodom optužbi da je Rusija odgovorna za sajber-napad na parlament Norveške.

U saopštenju se navodi da norveška strana nije pružila nikakve dokaze o umešanosti Rusije u sajber-napade.

„Smatramo da su ovakve optužbe na račun naše zemlje nedopustive, kao i da je ovaj događaj ozbiljna, namerna provokacija, pogubna za bilateralne odnose“, ističe ruska strana.

Takođe su podsetili da je u maju 2020. godine Ministarstvu spoljnih poslova Norveške poslata nota u kojoj je izložen postupak delovanja u slučaju računarskih incidenata, za čiju istragu postoje zvanični kanali.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Kosačov: Optužbe Norveške o sajber-napadu Rusije – neosnovane

„Tada nije usledila nikakva reakcija, što ukazuje da norveške vlasti ne žele da vode dijalog. Pitanje je zašto su onda zajedno sa evropskim zemljama stvoreni specijalizovani mehanizmi za reagovanje, zašto je formirana zakonodavna baza?“, navodi se u saopštenju ambasade Rusije u Oslu.

Ranije je ministarka spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Serejde izjavila da iza sajber-napada na parlament zemlje, koji se dogodio u avgustu ove godine, stoji Rusija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa veruje zaključcima vlasti Norveške o umešanosti Rusije u sajber-napade.

Ruske vlasti su više puta odbacivale optužbe Zapada o sajber-napadima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala