Kosačov: Optužbe Norveške o sajber-napadu Rusije – neosnovane

© Sputnik / Aleksandar MilačićPredsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov
Predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov smatra da su neosnovane optužbe Norveške da je Rusija odgovorna za sajber-napade na norveški parlament u avgustu 2020. godine.

„Kao i uvek, optužbe su iznete bez ikakvog napora da se iznesu dokazi i bilo kakvi predlozi Rusiji da se o incidentu razgovara na ekspertskom nivou“, rekao je Kosačov.

Pritom, ruski senator je podsetio na još jedan incident kada je u Oslu „zbog klevete zaposlenog u norveškom parlamentu na mesec dana bez osnove pritvoren službenik Saveta federacije“.

„A kada optužbe nisu potvrđene, ni parlament, ni Ministarstvo spoljnih poslova Norveške nisu se čak potrudili ni da se izvine“, rekao je Kosačov.

Sa svoje strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa veruje zaključcima vlasti Norveške o umešanosti Rusije u sajber-napade, prenosi norveška televizija „TV2“.

„Hakerski napad na parlament Norveške je ozbiljan događaj, verujemo procenama norveških vlasti o tome da iza tog napada stoji Rusija“, rekao je Stoltenberg.

Ranije je ministarka spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Serejde izjavila da iza sajber-napada na parlament zemlje, koji se dogodio u avgustu ove godine, stoji Rusija.

Ruske vlasti su više puta odbacivale optužbe Zapada o sajber-napadima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala