Odustanite od pozicije nadmoći! Lavrov telefonom preneo poruku Borelju

© AFP 2023 / Sergei ChuzavkovRuski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Podsticanje antiruskih raspoloženja ne odgovara ciljevima stabilizacije situacije u Evropi, Rusija poziva zemlje Evropske unije da odustanu od razgovora sa stanovišta nadmoći i pređu na ravnopravan dijalog, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom telefonskog razgovora sa kolegom Žozepom Boreljom.
„Sa ruske strane je istaknuto da podsticanje antiruskih raspoloženja u EU, kao i stvaranje novih nestabilnosti u odnosima sa Rusijom pod izmišljenim izgovorima, ne odgovara ciljevima stabilizacije situacije u Evropi“, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Istovremeno, Lavrov je u razgovoru sa Boreljom istakao da odnosi Rusije i EU mogu da se zasnivaju „isključivo na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju interesa“.

Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Inicijatori provokacije protiv Rusije saterali Brisel u ćorsokak

„Zbog toga neke zemlje, koje određuju ton u Evropskoj uniji, moraju da odustanu od pokušaja vođenja stvari sa stanovišta sopstvene nadmoći, kao i da priznaju da ne postoji alternativa časnom dijalogu sa činjenicama u rukama“, saopštio je MIP Rusije.

Ministri su razgovarali i o situaciji u Belorusiji, Ukrajini i Nagorno-Karabahu.

„Razmotren je niz aktuelnih međunarodnih tema, uključujući stvarno stanje stvari u vezi sa ispunjavanjem Minskih sporazuma za rešavanje unutarukrajinske krize, zatim rešavanje situacije u Nagorno-Karabau u skladu sa moskovskom izjavom ministara inostranih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, kao i situacija u vezi sa Republikom Belorusijom“, saopštilo je Ministarstvo.

Ruski spoljnopolitički resor dodaje da je telefonski razgovor, tokom kojeg je Borelj obavestio ruskog ministra o rezultatima sastanka Saveta spoljnih poslova EU od 12. oktobra, inicirala Unija.

Podsetimo, u ponedeljak je visoki predstavnik saveta za spoljne poslove i politiku bezbednosti Unije Žozep Borelj saopštio da su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Navaljnim. Prema njegovim rečima, postignut je politički dogovor oko uvođenja ograničavajućih mera, a tehnički organi Saveta će se sada time baviti. On je dodao da je odluka doneta jednoglasno.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala