Inicijatori provokacije protiv Rusije saterali Brisel u ćorsokak

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolovođe provokacije sa „trovanjem“ Alekseja Navaljnog sistematično su saterale Evropsku uniju u ćorsokak, sada evropski zvaničnici pokušavaju istovremeno da govore o nekakvim sankcijama protiv Rusije i da se izjasne da su zainteresovani za odnose s Moskvom, izjavio je šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.
„Inicijatori provokacije sa Navaljnim, ko god da su oni, za sada su postigli samo jednu stvar – sistematično su saterali Evropsku uniju u ćošak“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, birajući gde da stave zapetu u formuli „kazniti ne pomilovati“, u Briselu su se istakli, s jedne strane, nekakvim „sankcijama“ bez smislenog sadržaja, ali s druge strane, „rečima šefa diplomatije EU i Nemačke, Žozepa Borelja i Hajka Masa, o tome da incident sa Navaljnim ne menja geografiju i stoga ne menja ni njihov principijelni interes za „dobre ili barem razumne odnose“ sa Rusijom“.

„Sada će biti utoliko zanimljivije gledati kako će briselske birokrate, kojima su evropski političari 'skinuli sa ramena breme' dokaza i individualizacije sankcija, staviti svoje besmislene zareze u taj, od početka lišenog zdravog razuma, scenario“, zaključio je on.

Cilj sankcija - diskreditovati uspeh ruske nauke

Istovremeno, član Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina smatra da bi svrha sankcija, koje je dogovorila Unija u vezi sa „slučajem Navaljni“, moglo da bude diskreditovanje uspeha ruske nauke zbog razvoja vakcine protiv virusa korona.

„Nije isključeno da je sve ovo reakcija evropske birokratije na ruska naučna dostignuća, posebno na razvoj vakcine 'Sputnjik V'. Umesto da prepozna dostignuća svojih suseda i započne saradnju, Brisel je odlučio da diskredituje ruske naučnike“, rekla je ona.

Antiruske sankcije zbog incidenta sa Navaljnim

Podsetimo, u ponedeljak je visoki predstavnik saveta za spoljne poslove i politiku bezbednosti Unije Žozep Borelj saopštio da su šefovi diplomatija država EU doneli političku odluku po pitanju antiruskih sankcija zbog situacije sa Navaljnim.

Prema njegovim rečima, postignut je politički dogovor oko uvođenja ograničavajućih mera, a tehnički organi Saveta će se sada time baviti. On je dodao da je odluka donesena jednoglasno.

S tim u vezi, šef nemačke diplomatije Hajko Mas je u intervjuu za Sputnjik ranije danas izjavio da je Berlin zainteresovan za dobre ili bar razumne odnose s Moskvom bez obzira na incident sa Navaljnim.

Kako je rekao, Rusija je malo toga učinila kako bi razjasnila incident, što pojačava utisak da Moskvu ne interesuje istraga i dodao da zvanična Moskva jednostavno ne prihvata činjenice u vezi s tim incidentom. Ponovio je da incident s Navaljnim nije pitanje bilateralnih odnosa Nemačke i Rusije već da se tiče čitave međunarodne zajednice.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala