Bugarski poslanik: Nećemo kapitulirati po pitanju „makedonske manjine“

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članovi Bugarske socijalističke partije, koji predstavljaju zemlju u Evropskom parlamentu, prihvatili su da u rezoluciji EP o Bugarskoj ostane napomena o makedonskoj manjini, rekao je zamenik predsednika parlamentarne stranke VMRO BND Milen Mihov u intervjuu za Bugarski radio. Ova partija je čitavo vreme bila vrlo kritički raspoložena prema dokumentu.

Bugarska je nekoliko puta osudila pozive evropskih poslanika da u rezoluciji priznaju makedonsku manjinu. U dokumentu se direktno ne spominje makedonska manjina. Na dnu stranice autori rezolucije navode odluke Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa odbijanjem Bugarske da registruje stranke koje insistiraju na priznanju makedonske manjine.

„To je ono što daje nadu vodećim krugovima u Skoplju, da je na Bugarsku moguće vršiti spoljnopolitički pritisak i da će ona kapitulirati“, izjavio je Mihov.  

Prema njegovim rečima, Bugarska bi trebalo da demonstrira svojim evropskim i evroatlantskim partnerima svoj stav, a to je da ta zemlja ne sprečava Severnu Makedoniju da se pridruži Evropskoj uniji, ali istovremeno, vlada u Skoplju mora da prihvati istorijsku stvarnost onakvom kakva jeste.

Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Početak pregovora Severne Makedonije sa EU do kraja godine?

Mihov je rekao da su ranije u Skoplju predložili Sofiji da slave 11. oktobar kao dan borbe protiv fašističke vladavine u Bugarskoj i fašističke okupacije Makedonije od strane Bugarske tokom Drugog svetskog rata. Bugarska taj period makedonske vladavine naziva periodom bugarske administracije i ne smatra ga okupacijom.

„Bugarska administracija ulazi u sastav Vardarske Makedonije od 20. aprila 1941. godine. Dok je takozvani Narodni ustanak makedonskog naroda počeo 11. oktobra 1941. godine. Postavlja se pitanje zašto makedonski narod pola godine nije započeo rat protiv bugarskih fašista?“, izjavio je Mihov i dodao da se to dogodilo, jer Makedonija nije smatrala da je okupirana, već naprotiv oslobođena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala