Zaharova otkrila šta se dešavalo iza kulisa tokom 11 sati pregovora o Karabahu u Moskvi

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Azerbejdžana, Rusije i Jermenije, Džejhun Bajramov, Sergej Lavrov i Zograb Mnacakanjan na pregovorima o Nagorno-Karabahu u Moskvi
Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana, Rusije i Jermenije, Džejhun Bajramov, Sergej Lavrov i Zograb Mnacakanjan na pregovorima o Nagorno-Karabahu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova detaljno je ispričala na televiziji „Rusija 1“ o toku pregovora o rešavanju sukoba u Nagorno-Karabahu.

Prema njenim rečima, pregovori su trajali gotovo 11 sati i završeni oko dva ujutru. Pri tome, u početku su oni trebalo da budu konsultacije, ali je tokom procesa uspelo da se izradi dokument koji je postao polazna tačka u rešavanju sukoba.

Učesnici sastanka napravili su nekoliko pauza kako bi delegacije mogle da pozovu Baku i Jerevan.

„Kada je prošlo 2 sata, u sali se začuo radosni uzvik Sergeja Viktoroviča (Lavrova). Još jednom je pitao strane da li je sve dogovoreno i tek nakon toga otišao kod novinara“, rekla je Zaharova.

Dodala je da je tokom ovih konsultacija na novi način spoznala šefa ruske diplomatije.

„Imam utisak da je u ovu rundu uložio sve svoje snage, sav svoj intelekt, sve svoje pregovaračke sposobnosti i ljudske osobine“, objasnila je Zaharova.

Ona je naglasila da je značajnu ulogu u ovom procesu imao Vladimir Putin lično.

„Kada predsednik Rusije utire put kojim treba da prođete, to daje takvu snagu da je nemoguće skrenuti sa ovog puta“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, brojni telefonski pregovori šefa države i predsednika Jermenije i Azerbejdžana postavili su temelj za rešavanje sukoba.

„Ovo je osvetilo ovaj put“, našalila se Zaharova.

Podsetimo, sastanak je održan u petak u „zatvorenom formatu“. Baku i Jerevan su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni. Strane su potvrdile nepromenljivost formata pregovaračkog procesa. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmenu zarobljenika i tela ubijenih.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala