Korona ne može ništa ruskim dijamantima

Pratite nas
Kompanija „ALROSA“ je svetski lider u proizvodnji dijamanata, i to u uslovima pandemije u kojima se globalna industrija nakita i dijamanta „našla u veoma teškoj situaciji“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka u Kremlju sa direktorom kompanije Sergejem Ivanovom.

„Mnogi vaši konkurenti su praktično zaustavili proizvodnju, otpuštaju radnike i u velikom broju su na ivici bankrota“, naglasio je šef države.

„ALROSA“ je i dalje svetski lider u proizvodnji dijamanata. Mi smo, uprkos kriznim trendovima, čak poslednjih meseci i malo povećali svoj tržišni udeo. Kompanija je uspela da uloži više od 800 miliona rubalja u zdravstvenu zaštitu svojih zaposlenih", istakao je direktor kompanije.

„U odnosu na rudnike dijamanata u drugim zemljama, mi praktično nismo obustavili proizvodnju u našim podzemnim rudnicima i otvorenim kopovima", dodao je Ivanov.

Kompanija i dalje učestvuje u infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja novog aerodroma u Mirnom i gasifikaciji severnih gradova.

Prema rečima Ivanova, tržište je u drugom tromesečju doživelo „pad prodaje“, a kompanija „ALROSA“ je morala da preuzme funkciju stabilizacije međunarodnog tržišta dijamanata. Kompanija nije primoravala fabrike u Rusiji i svetu da kupuju sirovine po dugoročnim ugovorima i to je pomoglo industriji.

„Pad prodaje koji se dogodio u drugom kvartalu je bio bez presedana. Većina stručnjaka upoređuje ove brojke sa dvadesetim godinama prošlog veka, kada je pad prodaje bio 90-95 procenata", naglasio je Ivanov.

Potražnja se sada vraća i „kompanija je danas finansijski dobro i sposobna je da se pripremi za rast tržišta“. Planirano je da u četvrtom kvartalu „dostigne obim prodaje koji je bio blizu prošlogodišnje prodaje“.

Dijamant - Sputnik Srbija
Pronađen najveći obojeni dijamant u Rusiji

Situaciju će poboljšati i planovi kompanije su, naveo je Ivanov da, zajedno sa Ministarstvom finansija, započne snabdevanje Državnog fonda dragocenih metala i dijamanata „kupujući sirovine za Državni fond Ruske Federacije“.

Takva mera za otkup proizvoda „u poslednjoj krizi koja je bila 2008. godine“ je mnogo pomogla, podsetio je Ivanov.

„Dijamanti su 2008. godine bili kupljeni po prilično niskim cenama usled krize koja je bila u to vreme, a potom ih je država prodala na oporavljenom tržištu sa odličnom dobiti“, rekao je Ivanov i dodao da se sada razgovara o istoj podršci i „u bliskoj budućnosti ćemo doći do konačnih sporazuma".

Kiša dijamanta - ilustracija - Sputnik Srbija
Rusi napravili jedinstven sistem za određivanje čistoće dijamanata

Ivanov je naveo i da se nastavljaju i međunarodni projekti u Angoli (zajedničko preduzeće „Katoka“), dok su u Zimbabveu dobijene prve licence za geološka istraživanja. Zaposlenost u kompaniji je ostala na istom nivou, grupa zapošljava oko 33 hiljade ljudi, dok je prosečna plata oko 130 hiljada rubalja.

Neto dobit kompanije „ALROSA“ se smanjila u 2019. godini za 30,6 procenata na godišnjem nivou do 62,7 milijardi rubalja. Prihod je smanjen za 21 procenat na 238,2 milijardi rubalja, dok je prodaja smanjena za 12 procenata zbog pada potražnje dijamanata na tržištu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala