Britanija i Italija testirale „blokatore“ ruskih S-400

© Depositphotos.com / crazymediaPilot u okruženju dronova
Pilot u okruženju dronova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo Velike Britanije je zajedno sa italijanskom kompanijom „Leonardo“ testiralo autonomni roj bespilotnih letelica „Brajt klaud“, namenjenih da obmanjuju radare integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane protivnika, piše „Drajv“.

S tim u vezi, američki časopis „Nešenal interest“ je u oktobru pisao da bi Britanija mogla da nauči da „blokira“ rad ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400 „Trijumf“.

Prema pisanju „Drajva“, „Brajt klaud“ deluje kao radioelektronski „mamac“ za neprijateljske radare PVO i navodi da podaci dronova mogu da se puste sa lovaca pete generacije F-35 Lajtning II. Taj američki časopis ističe da su „paketi-zamke bili programirani i orijentisani na zajednički rad, kako bi stvorili maksimalnu zabunu“.

Ekran radara - Sputnik Srbija
Rusija pravi radar za otkrivanje roja dronova

Istovremeno, časopis piše da su „Brajt klaud“ sredstva za nekinetičko uništavanje neprijateljskih sistema PVO, koji bi mogli da se upotrebe zajedno sa drugim oružjem, između ostalog, raketnim. Dodaje se da je reč o standarnom prigušivaču, koji koristi digitalnu memoriju radio-signala i da „takav uređaj prvo detektuje radarske impulse koji dolaze sa platformi neprijatelja“, nakon čega reprodukuje signale odgovora.

Zaključak časopisa je da se rojevi dronova, sposobnih za izvršavanje mnogobrojnih misija, približavaju tome da postanu ključna komponenta budućih borbenih operacija.

„Drajv“ u vezi sa time podseća da je krstareća raketa klase „vazduh-zemlja“ SPEAR-EW, koju su razvile evropske kompanije „MBDA“ i „Leonardo“, takođe sposobna da prevari protivnička sredstva PVO.

Prema izveštaju kompanije „Stratfor“, objavljenom u julu 2019. godine, ruski protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“ ranjiv je na masovni neprijateljski napad.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala