Rusija pravi radar za otkrivanje roja dronova

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaEkran radara
Ekran radara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučno-istraživački institut za radio-veze NIIDAR (deo grupe kompanija RTI) razvija novi radarski sistem koji može da detektuje roj bespilotnih letelica, saopštila je pres-služba kompanije na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2020“.

Postojeći radari takođe su u stanju da otkriju roj bespilotnih letelica, ali ga vide kao „oblak“, dok će novi sistem moći da „vidi“ njihov broj.

„Sistem se razvija u više verzija – za sektorsku i kružnu kontrolu prostora, sa mogućnošću detekcije malih bespilotnih letelica male brzine, uključujući i one u sastavu roja. Broj istovremeno otkrivenih objekata ograničen je samo računarskom snagom sistema“, dodaje se u saopštenju.

Veličina savremenih letelica može biti i do nekoliko centimetara, tako da je prilično teško otkriti takav minijaturni dron, a posebno ako leti u grupi sa drugim, većim bespilotnim letelicama. Novi sistem imaće mogućnost otkrivanja takvih bespilotnih letelica u roju i sprečavanja njihovog ulaska u zaštićeni objekat.

Ruski dron ohotnik u pratnji Su-57 - Sputnik Srbija
Amerikanci kopiraju ruski dron „Ohotnik“: objavljena fotografija tajnog drona

„U savremenom svetu masovne upotrebe bespilotnih letelica, stvaranje ovakvog sistema kontrole omogućiće obezbeđivanje ključnih infrastrukturnih objekata od neregistrovanog upada u vazdušni prostor u cilju industrijske špijunaže ili drugog protivpravnog delovanja“, istakao je generalni direktor kompanije Kiril Makarov.

Ovaj sistem mogu da koriste i državne i privatne strukture za zaštitu objekata i ima visok izvozni potencijal, smatraju u kompaniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala