Rusija će pomeriti tok reke da spasi hrišćansku svetinju

CC BY-SA 4.0 / Timur Pagiyev / Zruge (cropped image)Erugski hram u Severnoj Osetiji
Erugski hram u Severnoj Osetiji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kako bi spasili drevnu Zrugsku crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Severnoj Osetiji, jednu od najstarijih hrišćanskih spomenika na teritoriji Rusije, specijalisti planiraju da pomere tok reke, saopštila je Patrijarhija.ru.

Zrugski hram se smatra jedinstvenim spomenikom arhitekture i istorije, a na njegovim zidovima sačuvani su ostaci fresaka, koji datiraju iz 12. veka. Specijalni, sveštenici i poslenici trudili su se da spreče uništenje hrama, smeštenog u teško dostupnoj klisuri na nadmorskoj visini preko dve hiljade metara. Rukavac reke Zrugdon, koja protiče kroz klisuru, tokom godina se pomerao i počeo da podriva podnožje brda, na čijem vrhu stoji građevina, usled čega su se njena dva zida i krov već srušili u reku.

Hram je uključen u federalni program za očuvanje objekata kulturne baštine, a radovi na njegovom obnavljanju već su u punom jeku. U skladu sa projektom, specijalisti će pomeriti tok reke kako bi spasili hram.

„Trenutno se na objektu radi na učvršćivanju leve obale reke, zatim će isto biti učinjeno sa desnom obalom“, rekao je zamenik ministra građevine i arhitekture Republike Severne Osetije-Alanije Konstantin Morgojev.

Zatim je, prema njegovim rečima, planirana izgradnja hidraulične konstrukcije koja će poslužiti za usporavanje toka reke Zrugdon. Očekuje se da će radovi biti završeni do kraja 2021. godine.

Obnavljanje izgubljenog oblika građevine planirano je za narednu godinu, pri čemu će se restaurirani deo razlikovati od drevnih zidova po teksturi kamena i izgledu, što je preduslov za naučnu restauraciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala