Varhelji: Evropska komisija će pružiti pomoć Crnoj Gori za neophodne reforme

© Sputnik / Nebojša PopovićOliver Varhelji i Aleksa Bečić
Oliver Varhelji i Aleksa Bečić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da će Crna Gora imati podršku i pomoć Evropske komisije za neophodne reforme na putu EU.

Evropska komisija je u potpunosti spremna da prati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i obezbijedi smjernice i partnerstvo, rekao je Varhelji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji - Sputnik Srbija
Dug je spisak mojih grehova pred Evropom: Vučić posle sastanka sa izaslanikom EU

„Računam na vlast da sarađuje sa nama kako bi se ovaj plan zaista brzo i efikasno realizovao. Vjerujem da je to moguće i ubijeđen sam da uz odlučan pristip i posvećenost i stvarnu realizaciju reformi možemo kreirati novi pejzaž i za Crnu Goru i čitavi region već u sljedećih četiri do pet godina“; poručio je Varhelji.

Pred Crnom Gorom su, kako je kazao, dva ključna prioriteta – produbljivanje i ubrzanje reforme naročito vezano za vladavinu prava gdje izvještaj Evropske komisije jasno kaže da je sljedeći zadatak da se zadovolje privremena mjerila u okviru poglavlja vladavine prava.

„Drugo je prevazilaženje ekonomske krize zbog virusa korona koji je pogodila Crnu Goru posebno teško zbog oslanjanja na turizam. Odgovor na ova dva ključna izazova je javna uprava koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren“, rekao je Varhelji.

Plan za podsticanje ekonomije

Evropski komesar je nakon obraćanja u Parlamentu saopštio da donosi novi investicioni plan za Zapadni Balkan koji uključuje i Crnu Goru.

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Šta EU očekuje od nove vlade Crne Gore

„Kada je nova Komisija preuzela mandat imali smo tri cilja. Prvi je da obnovimo odnose sa zemljama Zapadnog Balkana i angažman kako bi se približili EU. Ono što smo uradili jeste da smo cijeli pregovarački proces obnovili tako što smo usvojili novu metodologiju. Ovaj plan treba da djeluje da dođe do rasta ekonomije kao i do otvaranja novih radnih mjesta što je važno zbog krize koju je izazvao kovid 19“, naveo je on.

Plan, kaže Varhelji, nijesu osmislili sami.

„Proučavali smo region da bi smo vidjeli sa kakvim se ekonomskim poteškoćama suočavate kada je u pitanju privlačenje stranih investitora. Ono što možete da vidite je plan koji se sastoji od priloga koji su nam dostavili svi uključujući i Crnu Goru. Ovo je regionalni plan što znači da je osmišljen na regionalnon nivou. Nudimo paket od 9 milijardi evra grantova i 20 milijardi u garancijama. Ovo je jedna trećina BDP-a cijelog regiona. Mislimo da ovo može ojačati i podstaći cijelu ekonomiju u cijelom regionu u periodu od četiri do pet godina. Plan se bavi onim što su najveći zastoji da bi postali privlačna investiciona oblast. Predlažemo da se svi glavni gradovi u regionu povežu atoputevima i željeznicama i predlažemo da se svi glavni gradovi u ovom regioni povežu brzim široko-pojasnim internetom“, kaže Varhelji.

Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Situacija u Crnoj Gori je interesantna: Izaslanik EU o izborima

Predlažu, kako dodaje, da se diversifikuju energetski izvori i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.

„Spremni smo da radimo zajedno kako bi smo stvorili nove prilike za region na način što ćemo pomoći vladama da stvore nove vještine koje su potrebne. U četiri do pet godina ovo može biti ogromna ključna promjena“, ističe Varhelji.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kaže da značajan momenat predstavlja činjenica da izvještaj dolazi u ruke nove demokratske vlasti u Crnoj Gori što je početak nove saradnje u sprovođenju reformi.

„U Crnoj Gori više nikada neće biti pobjednika i poraženih.  Želimo da znate da smo tu da predano, posvećeno i zajedno radimo na svim ključnim reformama u poglavljima vladavine prava organizovanog kriminala i na tom putu očekujemo podršku. U visokom domu imamo evropsku vlast i evropsku opoziciju“, kazao je Bečić.

Iz perspektive Parlamenta, dodaje, nalazi EK poslužiće kao smjernice u oblasti pravosuđa.

„Skupština prepoznaje svoju ulogu u rješavanju izazova i ubrzanju evropskog puta naše zemlje. Otvoreni smo za konstruktivne kritike, želim da pošaljem poruku da je neophodno snažno prisustvo unije u regionu. Vjerujem da će i izvještaj i plan biti podsticaj da brže i jače krenemo u reforme“, rekao je Bečić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala