Dug je spisak mojih grehova pred Evropom: Vučić posle sastanka sa izaslanikom EU

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Oliver Varheji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se, posle sastanka sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem, na kritike iznesene na njegov račun u izveštaju Evropske komisije, navodeći da ga krive zbog mera uvedenih za vreme epidemije, dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, kupovine „Pancira“.

„Srbija je na evropskom putu bez obzira na to što nisam uvek najlepše reči izgovarao, one reči koje žele da čuju. Ključno opredeljenje nam je da budemo deo Evropske unije. O svojoj krivici sam veoma spreman da govorim. Moja krivica je zato što sam predlagao uvođenje strožeg policijskog časa, kupovanje Pancira, dobre odnose sa Rusijom i Kinom, prekomerna upotreba sile. Dug je spisak mojih teških grehova. Ja sam insistirao da se kupi Pancir, da se Srbija vojno osnaži, ja sam kriv za dobru saradnju sa Rusijom i Kinom...“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je istakao da će sada da se „potrudi da nabavi još bespilotnih letelica iz još jedne problematične zemlje“.

Vučić je rekao da je uvek dobro videti izveštaj Evropske komisije, političke i ekonomske stvari.

„U ekonomiji nisu imali šta da kažu, jer smo bolji od njihovih zemalja. Ovo je godišnji izveštaj i ne mogu da analiziraju prethodnih 100 godina, gde bi našli što šta, a u proteklih godinu dana Srbija je jedna od najboljih u Evropi“, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da će region dobiti od EU oko osam milijardi u grantu, a još 20 milijardi evra preko kroz različite projekte.

Predsednik Srbije je rekao da je evropskom komesaru ukazao na jedan projekat u regionu, koji konkuriše za sredstva iz paketa pomoći EU, za koji smatra da je direktno uperen protiv interesa Srbije.

On, međutim, nije precizirao o kojem projektu je reč.

Skulptura evra ispred Centralne banke Evrope - Sputnik Srbija
Evropske milijarde stižu na Balkan: Osam ključnih investicija za Srbiju

„Mislim da je saslušao šta sam imao da kažem“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je, takođe, izrazio zadovoljstvo zbog posete komesara za proširenje EU, koga je nazvao iskrenim prijateljem Srbije.

„Želim da mu se zahvalim na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, istakao je predsednik Vučić.

Varheji: EU želi više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu

Komesar za proširenje EU Varheji naveo je da EU želi dugoročno više da bude angažovana na Zapadnom Balkanu i da je Ekonomsko investicioni plan za region deo slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

„Videli ste da putujem po regionu i želim da objasnim svima da ispunjavamo ono što obećamo. Video sam deo slagalice koji će pomoći celom regionu da se oporavi iz ove pandemije, ekonomski ali i sveobuhvatno kao celokupno društvo“, rekao je Varheji, ističući da je napredak politički i ekonomski izazov za sve, pre svega zbog borbe sa virusom.

Kaže da će EU ekonomski pomoći regionu i Srbiji i da će upravo kod Srbije to biti najvidljiviji deo, kao i da je cilj da region i Srbija iz krize izazvane kovidom izađu kao pobednici.

„Srbija je bila veoma fokusirana na borbu protiv ove pandemije i sada možemo da se fokusiramo na dugoročni privredni oporavak i zato sam ovde da vam prenesem dobre vesti“, rekao je evropski komesar.

On je istakao je da je ekonomsko–investicioni plan „težak“ devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

Ocenio je da u dijalogu Beograda i Prištine ima napretka, ali da još mnogo toga treba da se uradi i da veruje da će posredništvom Miroslava Lajčaka doći do rezultata,

„Nikada nisam mislio da EU može sama da reši ovo pitanje, potrebni su nam američki partneri za svako rešenje i ja pokušavam da izgradim sinergiju i vidim da se ona ovde pojavljuje“, rekao je Varheji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala