Treća revolucija: Bivši predsednik Kirgizije znao da se priprema atentat na njega /video/

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPristalice bivšeg predsednika Kirgizije Atambajeva u Biškeku
Pristalice bivšeg predsednika Kirgizije Atambajeva u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Kirgizije Almazabek Atambajev nije povređen u pucnjavi na njegov automobil tokom mitinga u Biškeku, a kako je rekao, znao je da se sprema atentat na njega.
„Juče sam dobio informacije da pripremaju atentat na mene“, rekao je Atambajev.

Kako je istakao, bez obzira na to on će i dalje „biti sa narodom“.

„Ovo je moja zemlja, moja otadžbina. Za nju ginu ljudi, kao onaj 19-godišnji momak Umut. Koliko je poginulo sedmog aprila. Tilek Toktogazijev, mlad momak, teško je ranjen kamenom. Oni su ranije spremili kamenje, oružje“, rekao je bivši predsednik.

Atambajev smatra da je moguće da bi policija mogla biti umešana u pokušaj atentata.

On je pokazao tragove od pogodaka metaka na svom automobilu. Video sa saopštenjem predsednika objavljen je na Fejsbuk nalogu političarke Kunduz Žoldubajeve.

„Pogledajte tragove metaka na vozilu. To očigledno nisu bili gumeni meci. To je 'mercedes' – nemački automobil, nemoguće ga je probiti“, rekao je bivši predsednik.

Na pitanje savetnika da li smatra da je taj događaj pokušaj atentata na njega, odgovorio je:“A šta ti misliš? Bojevim mecima gađati automobil...“, prokomentarisao je Atambajev.

Obraćajući se svojim pristalicama rekao je da su događaji u zemlji „treća revolucija“.

„Za vreme, ma koliko to bilo tužno reći, treće revolucije, poginuo je mlad momak. Devetnaestogodišnjak iz Batkena“, rekao je Atambajev.

Savetnica Atambajeva je ranije potvrdila da je pokušan atentat na bivšeg predsednika i da će uskoro biti objavljeno zvanično saopštenje.

U međuvremenu, poslanica Elvira Surabaldijeva je saopštila da je opozicionar Tilek Toktogazijev, koji je postavljen na dužnost prvog potpredsednika vlade, ranjen na mitingu u Biškeku.

„Tilek je bez svesti u bolnici“, napisala je ona na Tviteru.

​Ranije su očevici saopštili Sputnjiku da je nekoliko osoba ranjeno u sukobu pristalica dvojice političara – bivšeg predsednika Kirgizije Almazbeka Atambajeva i novoizabranog premijera Sadira Žaparova u Biškeku.

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Na čelu jedne od stranaka (Socijal-demokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala