Predsednik Kirgizije spreman da ode ─ njegovo vreme je prošlo

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSoronbaj Ženbekov
Soronbaj Ženbekov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Kirgizije Soronabaj Ženbekov spreman je da napusti mesto lidera države, jer je njegovo vreme prošlo, izjavio je bivši premijer Temir Sarijev.

Prema njegovim rečima, predsednik je spreman da podnese ostavku, ali pod određenim uslovima, o čemu svedoči i njegova izjava.

„Soronabaj Ženbekov je za sada aktuelni predsednik. Spreman je da podnese ostavku, pod uslovom da ispuni nekoliko obaveza predsednika: prihvati ostavku vlade, potpiše uredbu o novom sastavu kabineta. Nakon toga je spreman da ode“, rekao je Sarijev.

Političar je dodao da će ovakva ostavka zadovoljiti narod.

Protesti u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Anarhija u Kirgiziji: Predsednik nestao, parlament goreo, na ulicama  revolucija… /video, foto/

„Ako se to ne uradi, izaći ćemo iz pravnih okvira. Narod će to prihvatiti. Ne možemo živeti bez vlade. Ulica ne može da vlada državom“, rekao je Sarijev.

Prethodno je poslanik parlamenta Anvar Artikov rekao da Ženbekov želi da svoj tim postavi na čelo vlade. Međutim, danas su četiri opozicione partije predložile Omurbeka Babanova za novog premijera zemlje. On je 2017. godine smatran glavnim konkurentom Sorenbeja Ženbekova i jedan je od najbogatijih ljudi Kirgizije.

Pres služba je objavila Ženbekovu izjavu da je spreman da podnese ostavku čim zemlja krene putem zakona. On smatra da je takođe neophodno razrešiti dužnosti premijera i članove vlade koji su radili pre krize, što će stvoriti pravnu osnovu za nova imenovanja.

„Kako bi imenovanje novog premijera i članova vlade bilo legitimno, potrebni su parlamentarni i predsednički dekret. Spreman sam da potpišem odgovarajuće dekrete, čekam parlamentarne odluke“, naglasio je šef države.

Poslanici kirgiskog parlamenta koji su se 7. oktobra 2020. godine okupili na sastanku već su pokušali da pokrenu proceduru impičmenta, ali se oko toga nisu složili, jer nije bilo dovoljno glasova, kao ni potpisa govornika Miktibeka Abdildajeva.

Kirgizija: Predsednik parlamenta podneo ostavku - Sputnik Srbija
Parlament Kirgizije pokrenuo proceduru opoziva predsednika

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Na čelu jedne od stranaka (Socijaldemokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Protest u Biškeku - Sputnik Srbija
Nastavljaju se protesti u Kirgiziji: Traži se impičment

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala