Parlament Kirgizije pokrenuo proceduru opoziva predsednika

© Sputnik / Tabыldы Kadыrbekov / Uđi u bazu fotografijaKirgizija: Predsednik parlamenta podneo ostavku
Kirgizija: Predsednik parlamenta podneo ostavku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Kirgizije pokrenuo je postupak opoziva predsednika Soronbaja Ženbekova, saopštio je poslanik iz opozicione stranke Ata Meken Kanibek Imanalijev.
„Deo poslanika je potpisao opoziv. To je veoma komplikovana procedura, ali može se reći da je pokrenuta“, rekao je poslanik Sputnjiku.

Prema zakonu zemlje, odluku o podizanju optužnice protiv predsednika za njegovo razrešenje dužnosti treba da donese većina od ukupnog broja poslanika na inicijativu najmanje jedne trećine poslanika. Takođe, postupak zahteva zaključak specijalne komisije koju formira parlament. Za odluku o opozivu predsednika treba da glasa najmanje dve trećine od ukupnog broja poslanika, najkasnije u roku od tri meseca nakon podizanja optužnice protiv predsednika. Ako u tom roku odluka ne bude doneta, optužba se odbacuje.

Protesti u Kirgiziji

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus. Na čelu jedne od stranaka (Socijal-demokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika. Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala