Luiz Glik, nova pesnikinja na Nobelovoj orbiti

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
O čemu i na koji način piše aktuelna nobelovka Luiz Glik, čime je njena pesnička misao unapredila savremenu američku ali i svetsku poeziju, za “Orbitu kulture” otkriva njen prevodilac Radomir Mitrić.

Koliko je herojska priča o obaranju američkog nevidljivog bombardera za vreme NATO agresije dospela do ruskih čitalaca, sa kojim je obrazloženjem žiri za dodelu nagrade „Zlatni vitez“ odlučio da iz velike konkurencije izdvoji i nagradi upravo knjigu „Pad noćnog sokola“ – saznajemo od njenog autora pukovnika Slaviše Golubovića.

Zašto je sudbina prvog potpunog faksimila najstarije srpske ćirilične knjige „Miroslavljevo jevanđelje“ na koji smo čekali duže od jednog veka, u nekim segmentima slična sudbini originala, šta je sve bilo potrebno da se poduhvat koji je započeo kralj Aleksandar Obrenović krajem 19. veka privede kraju i dobije raskošna fotokopija ovog izvanrednog dokumenta i remek dela našeg srednjeg veka – za „Orbitu“ govori priređivač ovog fototipskog izdanja Veljko Topalović.

O ovogodišnjem Festivalu etnološkog filma, čije onlajn izdanje počinje 13. oktobra razgovaramo sa selektorom festivala Vladimirom Perovićem.

Pozorišna rediteljka Lenka Udovički, uoči premijere predstave „Ružni, prljavi, zli“ za Sputnjik otkriva zašto veruje da smo danas na moralnom dnu, baš kao i junaci čuvenog filma Etorea Skole.

Naši gosti su i članovi grupe „Dram“ pobednici ovogodišnjeg muzičkog takmičenja „Milan Mladenović“.

Orbita kulture Radomir Mitrić, Slaviša Golubović, Veljko Topalović, Vladimir Perović, Lenka Udovički, grupa „Dram“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala