Pobuna na fakultetu u Beogradu: Traže novog dekana, profesorku koja drži ključ izbora ne mogu da nađu

CC BY-SA 3.0 / Julian Nyča / Studentski trg - mesto gde se najverovatnije nalazio forum, srce antičkog Singidunuma.
Studentski trg - mesto gde se najverovatnije nalazio forum, srce antičkog Singidunuma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deo nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta zatražio je hitno zakazivanje sednice Saveta Filološkog fakulteta i izbor novog v.d. dekana koji bi u skladu sa zakonom upravljao fakultetom do usvajanja novog Statuta i izbora novog dekana.

Oni traže i hitno zakazivanje sednice Nastavno-naučnog veća i glasanje o novom Statutu, kao i da u skladu sa zakonom i univerzitetskim propisima profesorke Ljiljana Marković i Anđelka Mitrović, sada v.d. dekana, odu u penziju, prenosi Tanjug.

U zajedničkom saopštenju koje je pročitala prof. Ivana Trbojević na konferenciji za medije, deo nastavnika tvrdi da za vreme dekanskog mandata profesorke Marković Statut Filološkog fakulteta nije bio usklađen sa Statutom UB, da nisu održani izbori za ključna tela poput Saveta,da nije postojala Etička komisija...

Diploma - Sputnik Srbija
Iracionalno poigravanje procedurom: Zašto se Filološki fakultet odriče iskusnih profesora

Napominju da je v.d. dekana prof. Anđelki Mitrović radni odnos prestao 1. oktobra ove godine, jer je stekla uslov za penziju i navode da su joj zamenica predsednika Saveta Tatjana Samardžija Grek i sekretar fakulteta Siniša Obrenić nezakonito produžili radni odnos za 52 dana, a po osnovu vanrednog stanja.

„Tu odluku zasnivaju na upitnom tumačenju ranijeg dopisa Ministarstva prosvete rektorima univerziteta u Srbiji koji se odnosi na moratorijum na rokove za izbore u zvanja i trajanje Ugovora o radu na određeno vreme za vreme vanrednog stanja, a ne odnosi se na redovne profesore kao što su Mitrović i Marković“, kaže Trbojević.

Na poslednjoj sednici Saveta UB rektorka Ivanka Popović ukazala je da v.d. dekanki Filološkog fakulteta ističe mandat 1. oktobra i apelovala na fakultet da što pre izaberu novog vršioca dužnosti dekana.

Prof. Jasmina Moskovljević Popović kaže da sednicu Saveta na kojoj bi bio izabran novi v.d. dekan treba da sazove zamenica predsednika Saveta Tatjana Samardžija Grek (pošto nemaju predsednika), ali da u pravnoj službi fakulteta kažu da ne mogu da je pronađu, da se ona nikom ne javlja.

Prosvetni glasnik, Pravilnik o radu - Sputnik Srbija
Epilog „slučaja Desanka“: Ništa nije rešeno, ovo je samo gašenje vatre

Prodekan za nastavu Dalibor Sokolović upozorava na posledice ove situacije i ističe kao najveći problem to što fakultet već početkom naredne godine za pojedine studijske programe treba da uđe u novi ciklus akreditacije, a da taj posao nije ni počeo da se radi.

Ministarstva prosvete, na molbu Filološkog fakulteta da im se produži rok za donešenje novog statuta, odgovorilo je pre par dana saopštenjem u kome se kaže da je inspekcija Ministarstva izašla u susret zahtevima fakulteta i produžila rok - tako da je Savetu fakulteta omogućeno da u najkraćem mogućem vremenskom periodu donese statut.

Kako je navedeno to je u interesu fakulteta, studenata i svih zaposlenih,

Izveštač Tanjuga pokušao je da razgovara i sa prof. Anđelkom Mitrović, ali ona nije želela pred kameru, već je kratko poručila da „uprava rešava stvari na legalan način, a ne preko medija“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala